Külföld

Arizonai kánikula: súlyos égési sérüléseket szenvedhet, aki elesik a forró aszfalton

rtl.hurtl.hu

2023. július 25. 13:45

Főleg az idősek vannak veszélyben, akik nem tudnak maguktól felállni és akár tíz-húsz percig is a földön vannak.

Akkora hőség tombol Arizona államban, hogy az emberek égési sérüléseket szenvednek attól, ha ráesnek az aszfaltra – tudósít a CNN. Maricopa megyében súlyos, néha életveszélyes égési sérülésekkel kerülnek emberek a sürgősségi osztályra.

Az egyik, égési sérültekkel foglalkozó kórház igazgatója, Kevin Foster azt mondta, nyáron egyébként is több betegük van, de amit most tapasztalnak, az szokatlan, mind a sérültek számát, mind a sérüléseik súlyosságát tekintve. Az égési osztályon mind a 45 ágy foglalt, a betegek harmadát az aszfalt égette meg.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az aszfalt elnyeli a nap hőjét és felforrósodik, szemben a világosabb betonnal, ami visszaveri a napfény egy részét. Az arizonai Phoenixben napokig mértek 45 fok feletti hőmérsékleteket, az utak és járdák 80 foknál is jobban felforrósodtak. Kevin Foster szerint pillanatok alatt meg lehet égni, akik pedig tíz-húsz percig az aszfalton feküdtek, azoknak olyan súlyosak a sérüléseik, mint egy lakástűz túlélőinek.

A harmadfokú égési sérüléseket elszenvedők több műtétre és hetekig, vagy akár hónapokig is kórházi ellátásra szorulnak, azt követően pedig még évekig helyreállító műtétekre és terápiára. Különösen veszélyeztetettek az idősek, akik egy esés után nem tudnak maguktól felállni. De az állatok is megsérülhetnek, ezért azt javasolják gazdáiknak, hogy a macskákat tartsák bent, a kutyákat pedig hajnalban és késő este sétáltassák.

Más államokban az égési sérülések számában nem feltétlenül tapasztalnak emelkedést, inkább a hőkimerülés, hőguta jellemző.

Nyitókép (illusztráció): Brandon Bell/Getty Images

#Külföld#hőség#arizona#égési sérülés

Címlapról ajánljuk