Külföld

Hímnek hitték a gorillát, majd megszülte első kölykét

rtl.hurtl.hu

2023. július 22. 21:21

Az állatkerti gondozók semmit sem sejtettek, amíg meg nem látták a hímnek hitt egyedet, ahogy kicsinyét szoptatja. 

Óriási meglepetésben volt részük egy ohiói állatkert munkatársainak, amikor kiderült: életet adott első kölykének egy gorilla, pedig az állatról négy éven keresztül azt hitték, hogy hím – írja a BBC.

A Columbus Zoo közleménye szerint csütörtökön találták rá a Sully nevű, 8 éves gorillára kicsinyével, a főemlős 2019 óta él az állatkertben. A gondozók egy blogbejegyzésben számoltak be hírről, ami még őket is meglepetésként érte. Azt írták, hogy a csecsemő „egészségesnek tűnik”, Sully pedig kiváló anyaként viselkedik.

Az állatkerti gondozók semmit sem sejtettek, amíg meg nem látták a hímnek hitt egyedet, ahogy kicsinyét szoptatja.

Ezt azzal magyarázták, hogy igencsak nehéz megállapítani a fiatalabb gorillák nemét: Sully nyolcévesen már képes volt utódok nemzésére, de még túl fiatal volt ahhoz, hogy nyilvánvaló jeleket mutasson a nemére.

Mint írják, a gorillák nagy hasuk miatt jellemzően nem mutatják a terhesség jeleit sem, és a gorillabébik jelentősen kisebbek, mint az emberi csecsemők. Ráadásul Sully mindig is jó egészségnek örvendett, így soha nem volt szüksége olyan vizsgálatra, ami tisztázhatta volna valódi nemét.

„Körülbelül nyolcéves korukig a hímek és a nőstények nagyjából egyforma méretűek, és nincsenek kiemelkedő nemi szerveik. A hímeknél pedig csak 12 éves korukban, vagy annál később alakul ki ezüstös hátszőrzet” – közölték az állatkert munkatársai.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Külföld#gorilla#állatkert#tévedés#újszülött

Címlapról ajánljuk