Külföld

Felgyújtották az iraki svéd nagykövetséget a Korán-égetések miatt

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 7:44

Megrohamozták, majd felgyújtották az iraki svéd nagykövetséget Bagdadban csütörtök hajnalban. Az akciójuk hátterében az állt, hogy Svédországban pár héten belül másodszor terveznek nyilvánosan Koránt égetni. 

Több százan rohamozták meg csütörtök kora reggel a bagdadi svéd nagykövetséget. Az akcióban résztvevők megmászták a külképviselet épületének falait, majd fel is gyújtották, hogy tiltakozzanak a svédországi Korán-égetések ellen – írja a Reuters.

A hírügynökség szerint a csütörtöki tüntetést Muktada asz-Szadr síita hitszónok és politikus támogatói szervezték, mert alig pár héten belül már másodszor terveznek nyilvános Korán-égetést Svédországban – derül ki a befolyásos síita lelkészhez köthető népszerű Telegram-csoportban és más Szadr-párti médiumokban megjelent bejegyzésekből.

A TT svéd hírügynökség szerdán arról számolt be, hogy a svéd rendőrség csütörtökön engedélyezett egy nyilvános gyűlést a stockholmi iraki nagykövetség előtt, ahol a jelek szerint újból Koránt, valamint iraki zászlót akarnak majd elégetni.

A One Bagdad nevű Telegram-csoportba feltöltött videósorozatban látható, amint helyi idő szerint csütörtökön hajnali egy óra körül már tüntetők gyülekeznek a bagdadi svéd nagykövetség előtt, majd nagyjából egy órával később elkezdték megostromolni az épületét. A felvételeken az látszik, amint füst száll fel a külképviselet egyik épületéből, a tüntetők pedig a tetőn álltak.

A lángokat a kiérkező tűzoltók eloltották, a tüntetők többsége a biztonsági erők megérkezése után visszavonult, csak néhány tucatnyian maradtak a nagykövetség előtt.

Svédország külügyminisztériuma közölte, hogy elítélik a támadást és hangsúlyozták, hogy az iraki hatóságoknak feladata megvédeni a diplomáciai képviseleteket. Az iraki külügyminisztérium szintén elítélte az incidenst, és közleményében azt írta, hogy a kormány utasította a biztonsági erőket a gyors vizsgálat lefolytatására, az elkövetők azonosítására és felelősségre vonására.

Mint arról beszámoltunk, június utolsó napjaiban Stockholm központjában egy Svédországban élő, 37 éves iraki férfi oldalakat tépett ki, és gyújtott meg a Koránból, az iszlám szent könyvére pedig előzőleg szalonnát helyezett. A Korán-égetést széles körben elítélte a nemzetközi közösség, köztük Törökország is, amelynek még ratifikálnia kell Svédország NATO-csatlakozását.

Nyitókép: Tüntetők másznak át a bagdadi svéd nagykövetség falain a Stockholmban várható Korán-égetés előtt 2023. július 20-án. REUTERS / Ahmed Saad

 

#Külföld#irak#svéd#nagykövetség#felgyújtották#koránégetés

Címlapról ajánljuk