Külföld

Orbán Viktor Magyarországával riogatnak Floridában

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 12:45

Orbán Viktor miniszterelnök nyomdokaiba léphet Ron DeSantis, Florida kormányzója, már most rengeteg hasonlóságot találtak a két rezsimben.  

„Az, amit DeSantis az államának és a nemzetünknek tervez, sok minden lehet, de biztosan nem amerikai” – írják a DailyBeast publicistái, akik arra a következtetésre jutottak, hogy Ron DeSantis kormányzó Orbán Viktor Magyarországához hasonló, autokratikus rezsimmé alakítaná Floridát.  

Az összehasonlítás alapját az adja a szerzőknek, hogy egyikük korábban közép-európai nagykövet volt és járt már Orbán Magyarországán, a másik pedig egy floridai ügyész volt, akit DeSantis „jogellenesen felfüggesztett”. A publicisták felsorolják, milyen hasonlóságokat találtak a két rezsimben.

Floridában kirúgtak állásából egy helyettesítő tanárt, mert egy olyan videót tett közzé, amin egy állami iskolai könyvtár üres polcai láthatók. Egy másik esetben a kormány ellenségeskedése miatt akarták elhagyni az államot egy LMBTQ+ gyermek szülei, egy harmadikban pedig felfüggesztettek egy szabályosan megválasztott ügyészt.

Mint írják, DeSantishoz hasonlóan Orbán is arra használta az államhatalmat, hogy az LMBTQ+ közösséget vegye célba, miközben a hagyományos értékeket hangoztatva építi támogatóbázisát. Mindketten „démonizálják a migrációt és a bevándorlókat”, valamint „ellenségesen” viszonyulnak a jogállamiság kérdéséhez.

Florida kormányzója több olyan törvényt hozott, amelyekről bíróságok megállapították, hogy sértik az amerikai alkotmányt. Korlátozták a faji kérdések megvitatását az iskolákban, ellenőrzik a közösségi médiavállalatok beszédét, tiltják a békés tiltakozást, kriminalizálják a transzneműek egészségügyi ellátását és célkeresztbe vették azokat a cégeket, amelyik szót emeltek az általa meghozott jogszabályok ellen – sorolják fel a szerzők.

A kormányzó egyik „főellensége” a Disney lett, miután a szórakoztatóipari vállalat vezérigazgatója nyilvánosan felszólalt az intézkedések ellen.

A másik oldalon pedig ott van Orbán, aki a szerzők szerint „felügyelte az ország demokratikus intézményeinek folyamatos leépítését”: egyebek mellett rontott az igazságszolgáltatás függetlenségén, támadta a szabad sajtót és támogatta a kormánypárti médiumokat, korlátozta a civilek jogait és súlyosan aláásta az elszámoltathatóságot.

Állítják, Orbánhoz hasonlóan DeSantis is a jogrendszer gyengeségeit kihasználva tudott megvalósítani egy antidemokratikus fordulatot. A szerzők emlékeztetnek: Floridában például jogszabály tiltja, hogy a szexuális irányultsággal kapcsolatos LMBTQ-témákról szó essen az oktatási intézményekben, az intézkedést kritikusai „Ne mondd, hogy meleg” törvénynek (Don't Say Gay law) nevezték el.

Magyarország látszólag igyekszik egyre szorosabb kapcsolatot ápolni az amerikai jobboldallal. A világ konzervatívjainak összejövetelére, vagyis a CPAC Magyarország májusi rendezvényére például Donald Trump is küldött egy meglepetés-videóüzenet. Az eredetileg az amerikai jobboldal éves találkozójának számító eseményen az egykori elnök a videóban „nagyszerű vezetőnek” nevezte Orbán Viktort, de rajta kívül Tucker Carlson, az amerikai Fox News-tól hazugságai miatt kirúgott műsorvezető-megmondóembere is bejelentkezett a konferenciára.

Nyitókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Ron DeSantis floridai kormányzó egy kampányrendezvényen a Tennessee állambeli Nashville-ben 2023. július 15-én. MTI/AP/George Walker IV

#Külföld#ron desantis#orbán viktor#florida#magyarország

Címlapról ajánljuk