Külföld

Áll a bál Novák Katalin ruandai fellépése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. július 19. 12:41

A Woman Deliver szervezet elnöke egy teljes bejegyzést szentelt a magyar köztársasági elnöknek.

A nők jogaiért küzdő Women Deliver nevű konferencia elnöke, Maliha Khan nyílt levélben reagált Novák Katalin ruandai szereplésére, a magyar köztársasági elnök fellépése ugyanis több résztvevőt felháborított.

Rengetegen már azzal sem értettek egyet, hogy a szervezet konferenciájának otthont adó Ruandába meghívták Novák Katalint. A Qubit a nyílt levelet idézve azt írja, hogy „a nyitóceremóniát a konferenciának otthont adó ország vezette le, a fellépők meghívása az ő hatáskörük volt. Ruanda kormánya és a Women Deliver között jó az együttműködés, csodálatos partnerek és házigazdák voltak.”

A szervezet állítása szerint a ruandai szervezők hívták meg Novákot, nem pedig ők. A mentegetőzés tovább folytatódik:

Nagyon kevés dolog van, amit magaménak vallok Novák elnök hiedelmeiből és biztos vagyok abban, hogy ő is nagyon kevés dologgal ért egyet az enyéimből, különösen ha a nők szerepéről, reprodukciós jogairól, a velük szembeni társadalmi igazságosságról vagy más ügyekről van szó. Fontos azt is leszögezni, hogy ha feminista közösségként el szeretnénk érni a céljainkat, olyanokkal is fenn kell tartanunk a párbeszédet, akikkel nem értünk egyet.

A Women Deliver álláspontja a nemi esélyegyenlőséggel és a nők jogaival kapcsolatban megingathatatlan és egyértelmű. Eltökéltek vagyunk az értékeink mellett, miközben bármilyen visszajelzést, eltérő véleményt és kritikát meghallgatunk. Novák elnök nyitóünnepségen történt szereplése nem tükrözi és nem jelzi előre, hogy az értékeinktől bármilyen módon eltérjünk

– írja Khan a szervezet elnöke, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy örül a visszajelzésnek.

„Novák elnök nemi esélyegyenlőséggel, befogadással, szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos nézetei semmilyen módon nem egyeznek a Women Deliver álláspontjával, ennek nyomán én örülök a felháborodásnak” – szögezte le Khan.

Novák Katalint korábban a Budapest Pride kapcsán kérték arra, hogy lépjen fel a sérülékeny kisebbségekkel szembeni törvényhozás ellen.

 

Nyitókép: Sahle-Work Zewde, Etiópia elnöke, Novák Katalin köztársasági elnök és Sabana Baszidzs Raszih, a The School of Leadership, Afghanistan alapítója a Women Deliver 2023 Konferencián Kigaliban, 2023. július 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Külföld#novák katalin#ruanda#női egyenjogúság

Címlapról ajánljuk