Külföld

Ismét a krími hidat támadták az ukránok, ketten meghaltak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 17. 7:46

A krími híd elleni kora hajnali támadásban megsérült a közúti átkelésre szolgáló úttest, a gépkocsiforgalmat le kellett állítani.

Hétfő hajnalban, helyi idő szerint fél négy előtt nem sokkal támadás érte a Kercsi-szoros fölött átívelő, az Oroszországot a megszállt Krím-félszigettel összekötő hidat. A TASSZ orosz állami hírügynökség szerint a hídon „vészhelyzet miatt” leállították a forgalmat. Ezt a krími tartomány vezetője, Szergej Akszjonov közölte Telegram-oldalán. A krími orosz hatóságok felszólították a régió lakóit és a turistákat, hogy a Kercs-híd helyett használjanak alternatív útvonalat.

Azt, hogy pontosan milyen csapás érte a hidat, és hogy milyen mértékben sérült meg, egyelőre nem tudni. Ukrán részről még nem érkezett hivatalos tájékoztatás a támadás részleteiről.

Egyes jelentések szerint az egyik hídpillért érte találat és a híd egy szakasza be is omlott. Visszafogottabb értesülések szerint az úttestben keletkezett több nagy lyuk, amik miatt leállt az autóforgalom.

Az Orosz Föderáció Közlekedési Minisztériuma tagadta azokat a híreket, amik szerint a híd bármely pillére megsérült volna, azt viszont elismerték, hogy az útpálya károsodott, írja a TASSZ.

A károkról megjelent első fotók tanúsága szerint az úttest több helyen is megsérült, egy helyen az látszik, hogy az egyik hídelem megrogyott, jó 20-30 centiméterrel lejjebb süllyedt a mellette lévőhöz képest.


Újabb fotókon viszont már jobban látszik, hogy az egyik kétsávos hídelem teljesen beomlott, és a hídpillér környékén is súlyos károkat okozott a támadás:


Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint a krími híd elleni támadásban egy belgorodi férfi és nő életét vesztette, kislányuk súlyosan megsérült, amikor autóval át akartak kelni a hídon.

A Kercsi-szoros fölött átvezető, a Krím annektálása után felépített híd kulcsfontosságú utánpótlási útvonal az orosz hadsereg számára. Tavaly októberben az ukrán hadsereg sikeresen támadta a híd vasúti részét, ami után hónapokig szünetelt a vonatforgalom. 

#Külföld#orosz-ukrán háború#krími híd#ukrajna#támadás#kercs-szoros#kercsi híd

Címlapról ajánljuk