Külföld

Magyarország 18 milliárd forinttal segíti ki Ruandát

rtl.hurtl.hu

2023. július 16. 18:36

Novák Katalin az afrikai országba látogatott.

Novák Katalin aláírt egy finanszírozási megállapodást segélyhitel programban megvalósítandó vízipari projektről 52 millió dollár (több mint 18 milliárd forint) értékben Ruandában, ahová első magyar államfőként látogatott el, írja az MTI.

Az államfő elmondta: Ruanda és Magyarország jó példát mutathat arra is, hogyan kell együttműködni a kölcsönös tisztelet alapján, ezért üdvözölte, hogy a megbeszélés eredményeképpen Kagame elnök bejelentette, Ruanda diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon.

Novák Katalin elmondta, hogy a találkozó lehetőséget adott arra is, hogy a béke fontosságáról beszéljenek, továbbá az a három dokumentum, amelyet aláírtak, szintén hozzájárulhat a két ország jövőbeni együttműködéséhez.

A résztvevők megállapodásokat írtak alá a Stipendium Hungaricum Program meghosszabbításáról is. Az ösztöndíjakról Novák Katalin elmondta: nagy igény van erre a magas szintű képzésre, és a mostani aláírásnak köszönhetően az elkövetkező három évben 60 kiválasztott ruandai hallgató számára tudnak ösztöndíjat kínálni. Felidézte: lehetősége volt ellátogatni a nyanzai iskolába, így személyesen láthatta, hogyan tudunk hozzájárulni a diákok mindennapi életéhez.

Novák Katalin megköszönte a meghívást a Women Deliver 2023 konferenciára, valamint meghívta Paul Kagame elnököt a budapesti demográfiai találkozóra szeptemberben.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

#Külföld#novák katalin#ruanda#elnök#látogatás#segítség#pénz

Címlapról ajánljuk