Külföld

Orbánra hivatkozik és az EU „felbontására” törekedne a német szélsőjobboldal

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 15:25

A párt vezetője a magyar miniszterelnököt nevezte egyik legfőbb szövetségesének.

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) az EU ellenőrzött felbomlását tűzte ki egyik fő céljául a közelgő európai parlamenti választásokon, vezetője, Tino Chrupalla pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnököt nevezte egyik legfőbb szövetségesének – írja az Euractiv

Az AfD uniós választási programjavaslatában, amelyet a július 29-i pártkongresszuson fogadhatnak el, a „hatalmaskodó EU” „ellenőrzött feloszlatását” szorgalmazza.

„Újraindítást követelünk Európa számára, hogy kihasználhassuk a nemzetállamokban rejlő lehetőségeket, és újjáépíthessük a kelet felé vezető hidat” – mondta Chrupalla, az AfD társelnöke a lapnak, és hozzátette, hogy az EU „kizárólag gazdasági térség, és annak is kell maradnia”.

Chrupalla az EU Oroszországgal szembeni szankcióit is az EU illegitimitására példaként említette, mondván, hogy azok „nem szolgálják a polgárok érdekeit”, és növekvő inflációhoz és recesszióhoz vezettek.

Az AfD ehelyett azt javasolja, hogy az EU helyébe „egy új európai gazdasági és érdekalapú közösség, az európai nemzetek ligája” lépjen.

Chrupalla szerint a közép-európai együttműködés Magyarországgal és Ausztriával központi jelentőségű Németország számára. Hozzátette, hogy

Orbán Viktor már most megmutatja, hogyan lehet érdekalapú politikát megvalósítani Európában.

Nyitókép: Tino Chrupalla. MTI/EPA/Hannibal Hanschke

#Külföld#AFD#alternatíva németországnak#európai unió#németország#szövetséges#ausztria#magyarország

Címlapról ajánljuk