Külföld

„Megvitattuk, mitévők legyünk Ukrajnával” – telefonon egyeztetett az orosz és az amerikai hírszerzés vezetője

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 19:46

A megbeszélés egy órán át tartott.

Telefonon egyeztetett június végén Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) vezetője és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója; erről Nariskin számolt be szerdán.

„Valóban, volt egy ilyen beszélgetés a múlt hónap végén. Értékelésem szerint a telefonbeszélgetés apropója az amerikai kolléga részéről a június 24-i események voltak. Kézenfekvő, miként válaszoltam a történteket firtató kérdésre” – utalt az SZVR vezetője a Wagner orosz magánhadsereg zsoldosainak kudarcba fulladt oroszországi lázadására.

Nekem úgy tűnik, mindez csupán ürügy volt arra, hogy a beszélgetés javarészben az Ukrajnával kapcsolatos kérdések és események megvitatására összpontosuljon

– mondta Nariskin. „Tanakodtunk, megvitattuk, mitévők legyünk Ukrajnával” – fűzte hozzá.

Az orosz külföldi hírszerzés vezetője szerint a megbeszélés mintegy egy órán át tartott. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy továbbra is fennáll egy személyes találkozó lehetősége amerikai kollégájával.

Nariskin szót ejtett arról is, hogy szerinte még nem érett meg az idő a tárgyalásokra Ukrajnával kapcsolatban.

„Nyilvánvaló, hogy a tárgyalások előbb vagy utóbb lehetővé válnak, mert bármely konfliktus, így egy fegyveres konfliktus is tárgyalással ér véget, de erre még nem érettek a feltételek” – fogalmazott.

Nariskin szót ejtett a NATO vilniusi csúcstalálkozójáról is. „Ahogy én látom, a csúcstalálkozó előkészítése elég nyilvánosan zajlott, ezért semmi olyasmi nem hangzott el a csúcson vagy lett rögzítve a dokumentumokban, ami váratlanul érhette volna az orosz felet” – mondta. 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés vezetője – Nyitókép: Alekszej Druzsinyin/MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool

#Külföld#hírszerzés#telefon#egyeztetés#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk