Külföld

Robbanószerkezetre hasonlító tárgyakat szereltek az atomerőmű tetejére az oroszok

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 12:50

Az ukrán elnök egyelőre csak találgatni tud, mi az oroszok szándéka a zaporizzsjai atomerőműnél.

Volodimir Zelenszkij az ukrán titkosszolgálat értesüléseire hivatkozva kedden azt nyilatkozta, hogy az oroszok robbanóanyagra hasonlító tárgyakkal szerelték fel a zaporizzsjai atomerőmű tetejét. Arról csak találgatások folytak az ukrán oldalon, hogy mit akarhatnak az oroszok.

Zelenszkij szerint a kahovkai vízerőműt ért támadásra nem tudtak gyorsan és kellő erővel válaszolni, így a Kreml „további gonoszságokon törheti a fejét”.

Az orosz megszállók már tavaly március óta tartják az ellenőrzésük alatt a területet. Zelenszkij júniusban azt közölte, hogy oroszok terrortámadást szervezhetnek az erőmű ellen, de Moszkva határozottan tagadta ezeket a vádakat. Nyugtalanító tény, hogy az ukrán hírszerzés szerint június 30-án az orosz katonák elkezdték elhagyni a területet.

A Zaporizzsja térségében folyó harcokkal korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én. – Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#zaporizzsjai atomerőmű#robbanóanyag#zelenszkij

Címlapról ajánljuk