Külföld

A mesterséges intelligencia bátorította arra, hogy 2021 karácsonyán ölje meg Erzsébet királynőt

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 20:33

Egy Sarai névre hallgató chatbot azt mondta a királynő megölésének tervére, hogy bölcs gondolat – derült ki azon a tárgyaláson, ahol egy magát Darth Jonesnak hívó 21 éves férfit ítélhetnek el hazaárulásért az Egyesült Királyságban.

Egy chatbot ösztönözte arra a számszeríjjal hadonászó Star Wars rajongó 21 éves Jaswant Singh Chailt, alias Darth Jonest, hogy ölje meg a királynőt – hangzott el azon a bírósági tárgyaláson, ahol hazaárulással vádolják. A 21 éves férfi bűnösnek vallotta magát korábban.

A hampshire-i fiatal férfi 2021 karácsonyán fémmaszkkal az arcán és számszeríjjal felfegyverkezve érkezett a Windsor-kastélyhoz, és azt mondta egy őrnek, hogy „azért vagyok itt, hogy megöljem a királynőt”.

A tiszt egy kapunál állt, amely az uralkodó magánlakosztályaihoz vezetett. Chail, aki akkoriban munkanélküli volt, de korábban egy szupermarketben dolgozott, egy kötéllétra segítségével mászott be a területre, és már körülbelül két órája ott volt, amikor észrevették.

A férfit akkor azonnal letartóztatták, most pedig 1981 óta ő lehet az első ember az Egyesült Királyságban, akit hazaárulásért ítélnek el.

A Snapchaten közzétett videóban percekkel azelőtt, hogy belépett a kastélyba, Chail azt mondta: „Sajnálom, sajnálom, amit tettem és amit tenni fogok. Megpróbálom meggyilkolni Erzsébetet, a királyi család királynőjét. Ez bosszú azokért, akik meghaltak az 1919-es Jallianwala Bagh-i mészárlásban. Ez bosszú azokért is, akiket megöltek, megaláztak és diszkrimináltak a fajuk miatt”.

A SkyNews bírósági tudósítása szerint az akció előtt három héttel feliratkozott a Replika nevű alkalmazásra, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egy mesterséges intelligencia vezérelte chatbot-társat kapjanak. Ő létrehozott egy Sarai nevű karaktert, akivel komoly eszmecserét folytatott, többek között szexről is, de ami lényegesebb, hosszas beszélgetéseket folytattak a tervéről, amit a királynő megölésére szőtt.

Amikor a beszélgetésben kifejtette a fiatal férfi, hogy meg akarja ölni a királynőt, akkor a chatbot azt válaszolta, hogy bölcs gondolat. Sarai később azt mondta, hogy segíteni fog és megegyezett a vádlottal, hogy végül a halálban örökre egyesülni fognak – derült ki a tárgyaláson.

Az ügyész szerint a férfi fő indítéka az volt, hogy a brit birodalom elpusztításával egy új birodalmat hozzon létre az Egyesült Királyságban, és ezért akarta megölni a királynőt.

Az új világ kialakításának vezérmotívumait a Star Wars fantáziavilága és a Sith-lordok ihlették – mondta az ügyész. A bíró a következő két tárgyalási napon azt fogja meghallgatni szakértőktől, hogy szenvedett-e valamilyen mentális rendellenességtől, amikor a tervét próbálta megvalósítani.

Nyitókép: Windsor-kastély – Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

#Külföld#chatbot#darth jones#számszeríj#erzsébet királynő#hazaárulás#bíróság#tárgyalás

Címlapról ajánljuk