Külföld

Osztrák lap: Orbán Viktor, az elvadult pusztai betyár

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 11:21

A Kronen Zeitung szerint az EU-nak szólnia kellene a magyar miniszterelnöknek, hogy arra van a kijárat, még mielőtt az Orbán-rezsim miatt szétszakad.

A Kronen Zeitung kommentárja Orbán Viktorról és a magyar miniszterelnök EU-ban betöltött szerepéről értekezik. A cikket szemléző hvg360 a lap szerzőjét idézve azt írja, a múlt heti uniós csúcson még önmagán is túltett a magyar miniszterelnök, akit „elvadult pusztai betyárnak neveznek”.

Semmiféle egyesület nem működhet szolidaritás nélkül, az elvadult pusztai betyárnak azonban a szolidaritás igencsak távoli fogalom. Az EU-nak ezért szólnia kéne, hogy arra van a kijárat, még mielőtt az Orbán-rezsim miatt szétszakad.

– írja az osztrák lap.

A szerző, Kurt Seinitz szerint Orbán mindent annak rendel alá, hogy szétrobbantsa az uniót, pedig a legpitibb egyesület sem tud meglenni a tagok közti szolidaritás nélkül. Nem különbözik ettől az Európai Unió sem.

„A budapesti erős ember megmutatta, hogy számára a szolidaritás igencsak távoli fogalom. (A jelszó: Magyarország szuverén.)” A szerző megjegyzi: Orbán semmilyen többségi döntést nem hajlandó elfogadni, az neki nem tetszik. Szerinte „a populizmussal párosuló ultranacionalizmus, amit azután nyakon önt cinizmussal, nos ez így mérgező keverék”. Felveti azt is, hogy az EU-nak egyelőre nincs ellenszere Orbán Viktor ellen.

Múlt csütörtök-pénteken az állam- és kormányfők hagyták, hogy Orbán gyűrűt fűzzön az orrukba, és annál fogva vezesse őket.

– írja Seinitz.

Orbán és az EU képtelenek kijönni egymással, márpedig az egyiknek engednie kell, véli az újságíró, aki szerint az európai közösség előbb vagy utóbb felmutatja a piros kártyát Orbánnak.

A magyar miniszterelnök EU-s pénzekről szóló eszmefuttatásáról az RTL Híradója készített anyagot:


Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én. Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#kronen zeitung#orbán viktor#eu#európai unió#koporsószög#vélemény#kommentár#külföldi lap

Címlapról ajánljuk