Külföld

Zavargások Franciaországban: adománygyűjtés indult a rendőrnek, aki agyonlőtt egy 17 éves fiút

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 17:35

A kampányt egy ismert francia szélsőjobboldali médiaszemélyiség indította, és hétfőn elérte az 1 millió eurót – ez közel ötször annyi, mint amennyi a lelőtt 17 éves fiú családjának jött össze egy másik adománygyűjtésen. 

Adománygyűjtő kampányt indítottak a rendőr családjának megsegítésére, aki a múlt kedden agyonlőtt egy 17 éves fiút Franciaországban közúti ellenőrzés közben. A megosztó kampány már több mint 1 millió eurónál jár (kb. 375 millió forint), miközben a meggyilkolt tinédzser édesanyjának ennek a töredéke gyűlt össze – írja a Politico.

A kampány, amit az amerikai GoFundMe-n indított Jean Messiha, egy ismert francia szélsőjobboldali médiaszemélyiség, hétfőn elérte az 1 millió eurót – közel ötször annyit, mint a lelőtt 17 éves fiú édesanyjának megsegítésére irányuló adománygyűjtés, amely jelenleg 200 ezer eurónál tart. 

Állítólag először a Leetchi nevű francia adománygyűjtő platformon próbálták elindítani a kampányt, de a próbálkozást néhány óra után blokkolták. A GoFundMe szóvivője a brüsszeli lapnak elmondta, hogy a rendőr családjának megsegítésére irányuló kampány nem sérti a platform szabályait, ezért nem tervezik törölni az adománygyűjtést.

Érdekesség, hogy az erőszakos bűncselekmények védelme, valamint a gyűlöletbeszéd egyébként tilos a közösségi gyűjtéseknél. A Politico szerint a francia miniszterek egyelőre próbálják elkerülni, hogy állást kelljen foglalniuk a témában.

Mint arról beszámoltunk, hatodik éjszaka folytatódtak az elővárosi zavargások Franciaországban azt követően, hogy egy rendőr egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy 17 éves helyi lakost a Párizshoz közeli Nanterre-ben. Bár hétfőre jóval kevesebb incidens történt, a múlt héten és a hétvégén lángokba borult a francia főváros.

Legalább 420 embert tartóztattak le péntekre virradó éjszaka, negyvenezer rendőrt vezényeltek az utcákra, a zavargok több helyen is boltokat fosztogattak, valamint épületeket és autókat gyújtottak fel, valamint összecsaptak a rendőrökkel is.

Nyitókép: Zavargások Párizsban, Franciaországban 2023. július 2-án. Fotó: Juan Medina / REUTERS

#Külföld#franciaország#zavargások#lelőtt#fiú#rendőr#adománygyűjtés

Címlapról ajánljuk