Külföld

A Titan után kutató csapat vezetője elmondta, hogyan találták meg a roncsokat

rtl.hurtl.hu

2023. július 2. 9:26

A mentőcsapat számára hamar világossá vált, hogy nincs remény, és ez érzelmileg is megviselte őket. A tengeralattjárón utazó öt ember valószínűleg azonnal meghalt.  

Nagyon hamar világossá vált a Titan tengeralattjáró után kutató csapatnak, hogy nincs remény, a június 18-án eltűnt búvárhajó és ötfős legénysége odaveszett – erről Ed Cassano, a mentési művelettel megbízott Pelagic Research Services vezérigazgatója beszélt egy pénteki sajttájékoztatón a New York Post cikke szerint.

„Végig csak a Titan legénységére gondoltunk” – mondta Cassano – „Egyszerűen csak a mentésre összpontosítottunk“. A Pelagic bevetette távirányítású járművét, az Odysseus 6K-t, és 90 percen belül elérte az 1912-ben elsüllyedt Titanic 3800 méter mélyen fekvő roncsát, amelyhez a Titan turistákat szállított. A remény, hogy túlélőket találnak a tengeralattjáró fedélzetén, gyorsan elszállt:

Röviddel a tengerfenékre érkezés után felfedeztük a Titan roncsait

– mondta Cassano.

12 órára a mentésből roncsvisszanyerési művelet lett

– tette hozzá. 

Miközben az újságíróknak beszélt, Cassano zihálni kezdett, és úgy tűnt, hogy visszatartja a könnyeit. „Bocsánatot kell kérnem, még mindig tart a leszerelés, sok az érzelem, az emberek fáradtak” – mondta, és azt kérte, mindenki lássa be, milyen komoly dolog történt, és tartsák tiszteletben az áldozatok emlékét, és a hozzátartozók érzelmeit.

A jelenleg elérhető információk szerint 6 és fél méteres Titan tengeralattjáró összeroppant, nem sokkal azután, hogy június 18-án megkezdte a merülést a Titanic roncsaihoz. A fedélzetén azonnal meghalt öt ember: a járművet vezető a 61 éves Stockton Rush, az OceanGate vezérigazgatója, a 77 éves Paul-Henri Nargeolet francia Titanic-szakértő, az 58 éves Hamish Harding brit milliárdos, a 48 éves Shahzada Dawood pakisztáni üzletember és 19 éves fia, Sulaiman Dawood.

Az RTL Híradó riportja szerint két évig is tarthat, mire elkészül a jelentés arról, mi vezetett a Titan tragédiájához:


Nyitókép: A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án. – Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly

 

#Külföld#titan#titanic#tengeralattjáró

Címlapról ajánljuk