Külföld

Külföldi ügynöknek nyilvánították Putyinék a volt moszkvai főrabbit

rtl.hurtl.hu

2023. július 2. 17:33

Pinchas Goldschmidtot azért bünteti Oroszország, mert ellenezte az Ukrajna elleni háborút.

Az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek nyilvánította Pinchas Goldschmidt volt moszkvai főrabbit – írta az ynet vasárnap.

Goldschmidt tavaly, az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindítása után két héttel elhagyta Oroszországot, és távozásra szólította fel az ott élő zsidókat is.

Az orosz igazságügyi minisztérium a TASZSZ hírügynökség szerint azzal indokolta döntését, hogy „Goldschmidt hamis információkat terjesztett Oroszország állami hatóságainak döntéseiről és politikájáról”, valamint „ellenezte az ukrajnai különleges katonai műveletet”.

Goldschmidt a Guardiannek januárban úgy nyilatkozott, hogy 

ha visszatekintünk az orosz történelemre, azt látjuk, hogy amikor a politikai rendszer veszélybe került, akkor a kormány megpróbálta a zsidó közösség felé fordítani a tömegek haragját és elégedetlenségét.


A volt főrabbi úgy vélekedett, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója nyomán hasonló helyzet kezd kialakulni, és az orosz zsidók számára a távozás a legjobb megoldás.

A svájci születésű Goldschmidt 1993 óta volt a moszkvai zsidó közösség főrabbija. 2022 márciusában távozott Moszkvából, majd néhány hónappal később lemondott hivataláról.

Nyitókép: Ferenc pápa Pinchas Goldschmidt rabbit, az Európai Rabbikonferencia elnökét fogadja magánkihallgatáson a Vatikánban 2022. október 24-én. Fotó: Vatikáni média / EPA / MTI

#Külföld#pinchas goldschmidt#oroszország#külföldi ügynök#orosz-ukrán háború#rabbi#moszkva

Címlapról ajánljuk