Külföld

Tiltólistára tették Oroszországban a Jevgenyij Prigozsinhoz tartozó híroldalakat

rtl.hurtl.hu

2023. július 1. 18:30

Legalább öt olyan híroldal került tiltólistára, amely a Wagner-csoport lázadását vezető Jevgenyij Prigozsinnal hozható összefüggésbe.

Tiltólistára tették Oroszországban több olyan híroldalt, amely Jevgenyij Prigozsin üzleti érdekeltségeibe tartozik, írja az ABC. A Wagner-csoport vezére a magánhadsereg rövidke lázadása után lett kegyvesztett Vlagyimir Putyin elnöknél, azóta Fehéroroszországba költözött.

Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor azokat a médiumokat tette feketelistára, amelyek a Wagner-vezérhez köthető Patriot cég irányítása alatt állnak. Más orosz hírcsatornák azt közölték, hogy Prigozsin maga utasította a szentpétervári vállalat vezárását, amelyet még 2019-ben alapított, és amelyhez hírhedt „trollfarmja” is tartozott.

Ezt a céget vádolták azzal is, hogy befolyásolta, vagy befolyásolni próbálta a 2016-os és a 2020-as amerikai elnökválasztásokat.

Korábban Prigozsin be is vallotta, hogy „beavatkoztunk (az amerikai választásokba), jelenleg is beavatkozunk, és a jövőben is ezt fogjuk tenni. Megfontoltan, gondosan, sebészi pontossággal”. Korábban arról is írtunk, hogy Putyin állítólag már a kilövési parancsot is megadta volt szövetségesére.

Nyitókép: MTI / AP / Prigozsin sajtószolgálata

#Külföld#jevgenyij prigozsin#média#híroldal#tiltólista#oroszország#hatóság

Címlapról ajánljuk