Külföld

A Pentagon szerint nem kémkedett a februárban lelőtt kínai kémballon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 30. 13:31

Nem gyűjtött hírszerzési adatokat az Egyesült Államok felett lelőtt kínai léggömb, közölte a Pentagon.

Nem gyűjtött hírszerzési információkat az a kínai léggömb, amelyet februárban lőttek le az Atlanti-óceán fölött, az Egyesült Államok légterében, közölte újságírói kérdésre Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára a védelmi minisztérium csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője utalt rá, annak idején a léggömb feltételezett hírszerzési képességi indították a döntéshozókat arra, hogy lelőjék a légieszközt. Ugyanakkor az azóta eltelt időszak vizsgálatai nem igazolták a feltételezést: annak ellenére, hogy erre megvoltak a képességei, a léggömb „nem gyűjtött hírszerzési információkat, miközben áthaladt, átrepült az Egyesült Államok felett” – nyilatkozta Pat Ryder dandártábornok.

Pat Ryder szerint az, hogy a léggömb nem gyűjtött adatokat, miközben elhaladt amerikai területek fölött, valószínűleg annak köszönhető, hogy az amerikai hatóságok kiemelt figyelemmel kísérték az útját, és meghozták a szükésges intézkedéseket.

A Pentagon szóvivője egyúttal megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amik szerint a kínai kémballonra függesztett elektronikai felszerelés amerikai gyártmányú, kereskedelmi forgalomban is kapható komponenseket is tartalmazott.

Az emlékezetes és világszerte nagy visszhangot kiváltó eset jelentősen rontott Washington és Peking amúgy is mélyponton lévő viszonyán, és az állítólagos kémléggömb lelövése miatt halasztották el akkor Antony Blinken amerikai külügyminiszter első pekingi látogatását.

Az Egyesült Államok szerint a léggömb hírszerzési képességei aggasztóak voltak, útvonala több titkos katonai, kormányzati létesítmény fölött vezetett, ezért volt indokolt végül a lelövése. Peking mindvégig azt állította, hogy az amerikaiak „ágyúval lőttek verébre”, és hogy egy a szél által eredeti útvonaláról letérített polgári hasznosítású, meteorológiai célokat szolgáló léggömbről volt szó.


Nyitókép: Department of Defense

#Külföld#egyesült államok#kína#kémballon#kémkedés#pentagon

Címlapról ajánljuk