Külföld

Szexológusok segítenek majd „leküzdeni” a homoszexualitást az orosz klinikákon

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 21:29

A Vlagyimir Putyin által aláírt rendelet a szexuális rendellenességekkel küzdő páciensekkel veszi egy kalap alá az LMBTQ-embereket, akik ellen hadjárat zajlik az országban.

Az orosz egészségügyi minisztérium rendelete alapján szexológusokat vesznek fel a klinikákra, hogy segítsenek „leküzdeni” a homoszexualitást – írja a Reuters hírügynökség.

A Vlagyimir Putyin elnök által ellenjegyzett rendelet, amely jól illeszkedik az orosz állam szexuális kisebbségek elleni hadjáratába, július elsején lép hatályba. A Reuters szerint az LMBTQ-közösség jogainak érvényesülését Vlagyimir Putyin a nyugati országok erkölcsi hanyatlásának bizonyítékaként próbálja beállítani, amitől Oroszországot meg kell védeni.

Az orosz közlönyben kihirdetett rendelet szerint a szexológusok segítségére szükség van, ha valaki szeretne kigyógyulni a frigidségből, impotenciából, vagy olyan rendellenes szexuális viselkedésekből, mint a fetisizmus, mazochizmus és szadizmus, de segítenek az olyan „nem szokványos preferenciák” leküzdésében is, mint „az autoeroticizmus, a homoszexualitás és a bestialitás”.

A felsorolásból nyilvánvalóan kilóg a homoszexualitás, amit a WHO 1990-ben kivett a mentális rendellenességek jegyzékéből, de ezt még Oroszország is megtette 1999-ben. 

Tavaly decemberben ugyanakkor Vlagyimir Putyin jogszabályt írt alá az „LMBTQ-propaganda” betiltásáról, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nyilvánosan semmilyen formában nem nyilvánulhat meg a leszbikusság, melegség, biszexualitás vagy transzneműség Oroszországban. A törvényeket a hatóságok arra használják fel, hogy betiltsák a melegfelvonulásokat, és melegjogi aktivistákat tartóztassanak le.

Nyitókép (archív): Roma Yandolin / Moment / Getty Images

#Külföld#oroszország#homofóbia#lmbtq#melegjogok

Címlapról ajánljuk