Külföld

A keletnémetek jobban szeretnék, ha egy erős ember vezetné Németországot

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 15:13

Az egykori NDK területén különösen sikeres a szélsőjobboldali AfD, de még korántsem merítette ki a lehetőségeit.

Kelet-Németországban különösen erős a jobboldali szélsőséges retorika támogatottsága, derül ki a lipcsei egyetem kutatásából, amit a Deutsche Welle idéz. Oliver Decker szociálpszichológus vezetésével öt tartományban – Szászország, Szász-Anhalt, Türingia, Brandenburg, Mecklenburg-Elő-Pomeránia – vizsgálták az ott élők viszonyulását a szélsőjobboldalhoz. A válaszadók fele sem elégedett a demokráciával kapcsolatos mindennapi tapasztalataival.

Az egykor az NDK-hoz tartozó területeken élők fele megtiltaná a muszlimok bevándorlását, és csaknem 70 százalékuk egyetért azzal, hogy a külföldiek csak azért jönnek Németországba, hogy kihasználják a jóléti államot. Az antiszemitizmus is elterjedt: a válaszadók csaknem harmada szerint túl nagy a zsidók befolyása.

A régióban különösen sikeres a szélsőjobboldali populista AfD, amely a tanulmány szerint még korántsem merítette ki lehetőségeit Kelet-Németországban. A közvéleménykutatók szerint a pártnak jövőre három tartományban is esélye van választást nyerni. Eddig az AfD befolyása nagyrészt közvetett volt, mert más pártok nem hajlandók vele koalícióra lépni. A pártot a belföldi hírszerzés is szemmel tartja, egyes részeire a demokratikus rend elleni fenyegetésként tekintenek.

Kelet-Németország lakói az újraegyesítés előtt totalitárius rendszerben éltek, azt követően pedig tömeges elbocsátásokkal, magas munkanélküliséggel és nyugati agyelszívással kellett szembenézniük. Mindezt a társadalom egyes csoportjaival szembeni erőszak, rasszista pogromok kísérték, és a szélsőjobboldaliak még napjainkban is követnek el erőszakos bűncselekményeket.

A lipcsei kutatók szerint sok keletnémet fogékony az összeesküvés-elméletre, és többségük egy „erős emberre” vagy „erős pártra” alapozott vezetést szeretne. A válaszadók közel negyede szerint a nemzetiszocializmusnak is volt jó oldala.

Mint arról néhány napja beszámoltunk, a párt története során először nyert választást, egy türingiai járást szereztek meg.


Nyitókép: Heiko Rebsch/picture alliance via Getty Images

#Külföld#AFD#ndk#németország#kelet-németország#szélsőjobboldal#kutatás

Címlapról ajánljuk