Külföld

Ukrán titkosszolgálat: orosz ügynök segített a kramatorszki étteremre vezetni a 10 embert megölő rakétát

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 17:14

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője jelentette be, hogy elfogtak egy orosz ügynököt, aki segített az étterem elleni csapásnál. A Kreml szerint ők csak katonai célpontokat támadnak.

Az ukrán titkosszolgálat letartóztatott egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy segített az oroszoknak Kramatorszk elleni támadásban – írja a Guardian.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint a férfi a városban élt, és egy helyi gázszállító cég alkalmazottja volt. A gyanú szerint segített az oroszoknak irányítani a rakétacsapást, amely 10 ember halálát okozta.

Az orosz ügynök mindenképpen felelni fog az ukrán bíróság előtt, de őrizetbe vétele egyben jelzés a többi árulónak, akik az ellenségnek dolgoznak – közölte Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője.

Ne feledjék, a büntetés elkerülhetetlen! 


– mondta.

Kedden este egy orosz S-300-as rakéta csapódott be egy pizzériába Kamatorszk központjában, ahol akkor több tucat civil tartózkodott. A robbanás lakóházakat, üzlethelyiségeket, autókat, egy postahivatalt és más épületeket is eltalált, ablakokat és ajtókat betörve. A halálos áldozatok között három gyermek is volt a mentőszolgálat szerint.


A robbanásban három kolumbiai állampolgár, Hector Abad író, Sergio Jaramillo politikus és Catalina Gomez újságíró könnyebben megsérült. Az Abad és Jarmaillo által kiadott közlemény szerint Viktoria Amelina ukrán írónővel vacsoráztak az étteremben, amikor találatot kapott. Az ukrán írónő súlyos koponyasérülést szenvedett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta, hogy Oroszország csak katonai célpontokat támad, polgáriakat nem. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy csapásokat olyan objektumokra is mérnek, amelyek katonai infrastruktúrához kapcsolódnak.

Nyitókép: Mentőalakulatok tagjai dolgoznak orosz rakétatámadásokban megsemmisült épületek romjai között a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. június 27-én. Fotó: MTI/EPA/Ukrán rendőrség.

#Külföld#rakéta#s-300#kramatorszk#rakétatámadás#ügynök#orosz-ukrán háború#dmitrij peszkov#vaszil maljuk#ukrán biztonsági szolgálat#szbu

Címlapról ajánljuk