Külföld

Svájc megtiltotta csaknem száz Leopard harckocsi Ukrajnába küldését

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 17:25

A svájci kormány szerint a 96 Leopard 1-es harckocsi újraexportálása sértené az ország semlegességi törvényeit, valamint a hadianyagokról szóló jogszabályt is.

A svájci kormány 96 Leopard 1-es harckocsi újraexportálását tiltotta meg Ukrajna számára az ország semlegességi politikájára hivatkozva – írja a European Pravda.

Az említett tankok jelenleg egy olaszországi raktárban vannak, ám először Németországba kellene szállítani ezeket felújításra, mielőtt katonai segélyként Ukrajnába mennek. A RUAG nevű svájci védelmi vállalat kérvényt nyújtott be a harckocsik exportálására, a kormány azonban lesöpörte az asztalról arra hivatkozva, hogy 

az állam semlegességi jogszabályaiba ütközne, valamint a hadianyagokról szóló törvényt is megsértené.

Svájc a múlt héten ugyanakkor 1,2 millió svájci frank (1,22 millió euró) értékű humanitárius segélycsomagot jelentett be az ukrajnai aknamentesítésre. Az országot korábban bírálatok érték, amiért semlegességi megfontolásokból megtiltotta más országoknak, hogy svájci gyártott fegyvereket küldjenek Kijevnek. A tilalom alól pedig Németország sem kivétel, amely így nem szállíthat lőszert a Gepard légvédelmi rendszerekhez.

Nyitókép: Leopard 1A5 harckocsi Belgiumban. Fotó: Getty Images

#Külföld#svájc#ukrajna#fegyverszállítás#leopard harckocsi#tilalom

Címlapról ajánljuk