Külföld

Senki sem halt meg a holokausztban – jelentette ki a népszerű amerikai standupos színésznő

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 28. 11:08

A 70 éves Roseanne Barr egy zavarba ejtő podcastadásban nyíltan tagadta a holokausztot, és arról is beszélt, hogy a zsidók a világ problémáinak okozói. A műsor készítői szerint a népszerű amerikai standupos színésznő csak viccelt, és kritikusai nem ismerik fel a szarkazmust.

„Senki nem halt meg a holokausztban. Ez az igazság. Pedig kellett volna. Hatmillió zsidónak kellene most azonnal meghalnia, mert ők az okozói a világ összes problémájának” – szó szerint ezt mondta Roseanne Barr két héttel ezelőtt Theo Von humorista 448. podcastadásában. A 70 éves színésznő standupos humoristaként kezdte pályafutását, majd országos ismertségre tett szert a Roseanne című vígjátéksorozattal. A sorozatban nyújtott színészi játékát Emmy- és Golden Globe-díjakkal ismerték el.

Roseanne Barr kipróbálta magát a politikában is, 2012-ben jelöltette magát elnöknek a baloldali Béke és Szabadság Párt színeiben, és 70 ezer szavazatot szedett össze. Később Donald Trump támogatójaként tűnt fel, az utóbbi időben sok kritikát kapott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztése miatt.

Theo Von YouTube-on is közzétett műsorában Roseanne Barr az igazságról, a különböző nézőpontok összeférhetetlenségéről beszélt, valamint arról, hogy a nagy közösségi média platformokon (YouTube, Facebook, Twitter) korlátozzák azokat, akik nem a felülről kényszerített igazságot osztják.

Szerinte így van ez például a 2020-as elnökválasztás eredményeivel is, amiről így fogalmazott:

Örülök, hogy meghúzták ezeket a választóvonalakat, hogy csak az igazságról szabad beszélni. És az igazság az, hogy Biden 81 millió szavazatot gyűjtött 36 megyében. És ez elképesztő. Igazán, igazán elképesztő.

Ezután Barr így folytatta:

Ez az igazság. És senki nem halt meg a holokausztban sem. Ez az igazság. Pedig kellett volna. Hatmillió zsidónak kellene most azonnal meghalnia, mert ők az okozói a világ összes problémájának. De soha nem történt meg. Soha nem történt meg – kész, ennyi.

Ezután Theo Von kérdésére Roseanne Barr leszögezte, hogy ő maga 100 százalékig zsidó. (A színésznő Wikipedia-oldala szerint Barr Salt Lake Cityben született, zsidó családba, édesapja családja Oroszországból, anyai nagyszülei az Osztrák-Magyar monarchiából és Litvániából származtak.)


Amikor a közösségi médiában kezdtek elterjedni a Roseanne Barr által mondottak, Theo Von azzal védekezett, hogy a holokauszttagadó mondatokat kiragadták a kontextusukból, és azok egy hosszú szarkasztikus eszmefuttatás részei voltak, nem tényleges holokauszttagadás. Barr fia, Jake Pentland is megvédte édesanyját. A TMZ-nek azt mondta: szégyen, hogy az emberek annyira buták, hogy nem ismerik fel a szarkazmust.

Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke elítélte a műsorban elhangzottakat:

Roseanne Barr nyílt és groteszk holokauszttagadása a nácizmus legtisztább formája, és a zsidógyűlölet riasztó amerikai térnyerésének megtestesítője, amely messze túlmutat az összeesküvés-elméletekkel való játszadozáson. Von úr védekezése, miszerint Barr asszony gyűlöletkeltően tudatlan megjegyzései szatirikusak, ugyanilyen sértő.

Ronald Lauder felszólította az Apple-t és a Spotify-t, hogy távolítsák el az adást platformjaikról, írja a New York Post.

#Külföld#egyesült államok#roseanne barr#holokauszt#holokauszttagadás

Címlapról ajánljuk