Külföld

Minden dél-koreai egy-két évvel fiatalabb lett a csodás új számolásnak köszönhetően

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 7:00

Eddig meghökkentő módszerrel állapították meg az emberek életkorát.

Egy-két évvel fiatalabb lett szerdán minden dél-koreai, miután életbe lépett a törvény, amivel megváltoztatták az életkor kiszámítására használt hagyományos módszereket. Így az életkorszámítást a nemzetközi normákhoz igazították.

A régi rendszer szerint a dél-koreaiak már egyévesek voltak, amikor megszületettek, mert a méhben töltött időt is beleszámították az életkorba. Emellett nem a születésnap alapján határozták meg, hogy ki, mikor öregedett egy évet, hanem minden év elején, január elsején.

Azaz, egy december 31-én született gyerek másnap már kétévesnek számított.

Ezt a hagyományos kelet-ázsiai életkorszámítási rendszert használta régen Japán, Kína és Észak-Korea is, de azokban az országokban már évtizedek óta megszüntették. Egy 2022-es felmérés szerint a dél-koreaiak elsöprő többsége, 86 százalék támogatta a nemzetközi gyakorlat bevezetését, és közölte, hogy annak alapján fogja meghatározni, hány éves.

A kormányzat azzal indokolta a hagyományos rendszer eltörlését, hogy így csökkenni fog a fejetlenség és zavar, valamint az ebből származó jogi viták száma. Egyes jogi és orvosi dokumentumokban ugyanis már évtizedek óta a nemzetközi módszert használták, de mostantól már minden területen azt alkalmazzák.

A helyzetet bonyolítja, hogy bizonyos területeken egy harmadik módszert használtak az életkor kiszámítására, amikor az ember a születéskor nulla éves, és minden január elsején egy évvel idősebb lesz. Ezt használják például az iskolaérettség, illetve annak meghatározására, hogy mikortól vásárolhat magának valaki alkoholt vagy cigarettát, és mikortól kötelezhető a katonai szolgálatra. Ezt a rendszert egyelőre nem változtatják meg.

Nyitókép: Szökőkútban hűsíti magát egy fiú Szöulban 2023. június 19-én. Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

 

#Külföld#dél-korea#életkor#születésnap

Címlapról ajánljuk