Belföld

„Vannak előnyei, de rohadt drága” – könnyen százezer forint fölé szalad egy kisgyerekes szülinapi zsúr költsége

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. július 4. 6:02

Régen elég volt csak áthívni a gyerekeket, enni egy jó csokitortát és ajándékozni. Mostanra azonban egy szülinapi zsúr már nem áll meg itt. Külön műsor kell, animátorok, speciális torták, adott esetben még helyszín is. Ez pedig több százezer forintba is kerülhet, sőt a legdurvább gyerekzsúrok egy kisebb panellakás árát is felemészthetik. A szülők és a kicsik pedig sokszor egymást akarják túllicitálni, pedig van olyan helyzet, amikor tényleg megéri profi segítséget hívni. 

A gyerekek életéből sok minden kimaradt a Covid-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések miatt, de a legfájóbb hiányt valószínűleg a barátokkal együtt eltöltött születésnapi bulik jelentették. Mostanra már újra lehet nagy zsúrokat tartani, de ez újabb fejfájást okozhat a szülőknek. 

A szülinapi gyerekzsúrok költségei ugyanis gond nélkül elérik, de inkább túllépi a százezer forintot.  

Szűk körű buli? Kizárva!

A járvány után rengetegen örömmel fogadták, hogy újra tarthatnak nagy bulikat gyereküknek, de sokaknak ez nem választás kérdése. A szülinapi zsúrokra ugyanis szinte kötelező meghívni minden óvodás csoporttársat vagy iskolai osztálytársat, amivel a résztvevők száma pillanatok alatt legalább húsz fő lesz.

Valaki egyszer csak elkezdte, hogy elhívja az egész csoportot, és azóta így kell csinálni

– árulta el egy budapesti anyuka az rtl.hu-nak. A 13. kerületben élő édesanya elmondta, hogy amikor a lánya kisebb volt, akkor még a játszótérre szervezte a szülinapi bulijait, de miután a többiek elkezdtek különböző játszóházakba járni, egyfajta ki nem mondott szabály lett, hogy játszóházas szülinapi zsúrokat kell csinálni.

Ebben persze van ráció – tette hozzá. Egy játszótéren könnyen „elvesznek” a gyerekek, és megszűnik a szülinapi hangulat, ahogy a gyerekek és szüleik mind máshol vannak, és szinte alig találkoznak egymással, míg a játszóházakban ott vannak az animátorok, akik együtt tartják a gyerekeket, akiknek még csak esélyük sincs arra, hogy unatkozva üldögéljenek, nem tudva, hogy mit csináljanak. Az anyuka hozzátette:

Vannak előnyei, csak rohadt drága.

Százezernél nem állsz meg

A legolcsóbb opciók esetén ötezer forintot kell fizetni minden gyerek után, és általában tíz gyerek az elvárt minimum. És ebben az összegben még nincsenek benne a felnőtt belépők, amiket a szülőknek kell megvásárolnia a szülinapos gyerek szüleinek. 

Húsz gyerek, és ugyanennyi felnőtt esetén már így is bőven százezer forint feletti összeget kell elkölteni.

Ennél már csak drágább lehetőségeket találni. A Minipoliszban egy születésnap háromórás játékkal már nyolcezer forint, az Elevenparkban van háromórás hétvégi buli 10 700 forintért gyerekenként, a MOM Játszóházban pedig 15 ezer forintért kínálják gyerekenként a csillámtetkós, buboréktáncos és lufihajtós bulit. A további extrákkal a végső összeg pedig tovább emelhető.

Fotó: Unsplash

Az rtl.hu-nak nyilatkozó anyuka elmondta, hogy végül talált egy olyan helyet, ami különleges is volt, és gyerekenként ötezer forintba került, de még így is kétszázezer forint körüli összeget költöttek el, miután az alapköltséghez hozzájöttek a szülők belépői, az ételek és italok, valamint a torta. 

Ez utóbbi már nem lehet csak valami sima, egyszerű torta, hanem olyan tortákat kell vinni, amiket az anyuka „Instagram-tortaként” jellemzett: különböző formatorták, amik 14-16 szelet esetén már harmincezer forint felett vannak. 

Otthoni zsúr

Egy otthoni születésnap külön megpróbáltatás minden szülőnek. Már a megszervezése is komoly feladat, nem is beszélve arról, amikor magán a bulin 10-20 örömittas kisgyereket kell felügyelni, és szórakoztatni. Az minden, csak nem pihentető: csak arra nem marad ideje a szülőknek, hogy saját gyermekük szülinapi zsúrját önfeledten élvezhessék.

A szülők szerencséjére születésnapszervezők sora várja őket, hogy ezt a terhet levegyék a vállukról, és ártól függően akár 2-3 órán át szórakoztassák a gyerekeket. 

Profi animátorok mennek ki a születésnapos házhoz, hogy lefoglalják a gyerkőcöket: jöhetnek a vetélkedők, versenyek és kézműves foglalkozások, a bűvészkedés és a mini disco, az arcfestés és a csillámfestés, a buborékfújás és a lufihajtogatás. Illetve a mostanában nálunk is divatossá vált pinata, a Mexikóból indult, majd az amerikai filmeknek köszönhetően az egész világon ismertté vált édességgel töltött figura, amit szét kell verni ahhoz, hogy a gyerekek hozzájussanak a belsejébe rejtett falatokhoz. 

Ha pedig ez mind nem lenne elég, ott van még lehetőségként az ugrálóvár, a trambulin és akár a rodeóbika is.

Amikor pedig egy „sima” születésnap már nem elegendő, tematikus zsúrok tömkelege közül lehet választani. Ilyenkor egy adott téma köré szervezik meg a zsúrt: a lakást vagy kertet ahhoz illeszkedő dekorációval díszítik fel, az animátorok jelmezbe öltözve jelennek meg, és a különböző feladatok és játékok is az adott téma körül forognak. 

Lehet ez klasszikus, mint a hercegnős, a tűzoltós, a kalózos vagy az unikornisos, illetve népszerűek a különböző filmekhez és sorozatokhoz kapcsolódó zsúrok, mint a Verdák, a Jégvarázs, a Star Wars, a Harry Potter, Mancsőrjárat és persze a szuperhősős bulik. Valamint legújabban a gyerek körében rendkívül népszerű számítógépes játék, a Minecraft köré szervezett szülinap zsúrok.

Egy kitelepülők körében népszerű Budapest környéki településen élő apuka elmondta, hogy a szülők „egymás licitálják túl” a kisgyerekeinek szervezett otthoni születésnapi zsúrókkal, ahol az ugrálóvárak egyáltalán nem számítanak szokatlan látványnak. Az apuka közölte:

Teljesen el vannak szállva a dolgok.

A különböző csomagok ára jellemzően ötvenezer forint környékéről indul, de ezért általában legfeljebb tíz fős zsúrokat vállalnak, egy órára. Ha a szülők azt szeretnék, hogy legalább két órán át lefoglalják az animátorok a gyerekeket, minimum százezer forintot kell kifizetniük, és akkor ebben még nincsen benne a torta, valamint a rágcsálni valók, édessütemények és az üdítők, valamint a dekoráció, amivel már pillanatok alatt kétszázezer forintnál, de inkább afelett jár a születésnapi zsúr költségvetése.

Ha pedig olyan csomagot választanak a szülinapos gyerek szülei, ami már ételeket, süteményeket, gyümölcsöket és csokiszökőkutat is tartalmaz, négyszázezer forintnál is többet fizethetnek.

Ahol a határ a csillagos ég

Cukrász, szakács, tűzijáték, tűznyelők, egy valódi tűzoltóautó, több mint száz vendég – ez már nem számít teljesen szokatlannak Los Angelesben, ahol a járvány miatt bevezetett korlátozások megszüntetése után a szülők a lehető legnagyobb szülinapi zsúrt akarják megtartani a gyermekeiknek. Ami valahogy így néz ki:


A New York Times beszámolója szerint jellemzően tízezer dollár és negyvenezer dollár közötti összeget költenek el a különböző egyedi gyerekszülinapi bulikra, azaz átszámítva 3,5 millió forint és 14 millió forint összeget. Az igazán gazdagoknál pedig a 75 ezer dollárnál (26 millió forint) nagyobb összeg sem számít ritkaságnak. A lapnak egy szülő elmondta:

Már elképzelhetetlen egy olyan buli, ahol nincsen catering, vagy profi fényképész.

Az extravagáns szülinapi bulik öngerjesztő folyamatot indítottak el – mondta el egy nevelési tanácsadó a Timesnak. A gyerekek ugyanis látva, hogy mi minden volt egy másik gyerek születésnapi zsúrján, elkezdik nyaggatni a szüleiket, hogy az ő bulijukon is legyen bűvész, vagy ugrálóvár, és hamar megtanulják, hogy az egyfajta státuszszimbólum, ami nekik is kell.

Egy partyszervező a lapnak elmondta:

Régebben a túlzásba vitt születésnapi bulikat lenézték, de most már éljenzik a túlzást.

Nyitókép: Unsplash

#Belföld#születésnap#zsúr#szülinapi zsúr#szülinapi buli#szülinapi party#gyerek#szülő#ma

Címlapról ajánljuk