Külföld

Razziázott a rendőrség a kölni érseknél, akit gyerekmolesztálási ügyek eltussolásával gyanúsítanak

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 11:11

A német rendőrség egyszerre több helyen is tartott házkutatásokat a kölni egyházmegyében. 

Razziát tartott a német rendőrség és az ügyészség a katolikus egyház kölni egyházmegyéjének több ingatlanában, a kölni érsek ellen indított nyomozás részeként – jelentette a helyi sajtó. Rainer Maria Woelki bíborost azzal vádolják, hogy eskü alatt hazudott a bíróság előtt, amikor arról beszélt, hogy nem tudott papok által elkövetett gyermekmolesztálási ügyekről.

A rendőrség helyi idő szerint reggel nyolc órakor jelent meg az egyházmegye hat épületében. Az akcióban nagyjából harminc rendőr vett részt. A WDR német közszolgálati adó beszámolója szerint az egyház együttműködött a rendőrökkel, és az érseki rezidencián maga Woelki bíboros nyitotta ki a rendőröknek az ajtót, és engedte be őket.

A rendőrök a kölni érsek ellen indított nyomozás részeként foglaltak le iratokat. A bíborost legalább egy évig tartó börtönbüntetésre ítélhetik, ha bebizonyosodik, hogy hazudott a bíróság előtt egy pap által elkövetett gyermekmolesztálási ügyben.

Az ügy egy pap körül forog, akit annak ellenére neveztek ki magasabb pozícióba, hogy szexuálisan zaklatott gyerekeket. Woelki azt állította, hogy csak tavaly értesült az esetekről, de egy volt egyháztag közölte, hogy már 2015-ben értesítette a bíborost több molesztálóról, de őt „az egyáltalán nem érdekelte”.

A katolikus Német Püspöki Konferencia egy öt évvel korábbi vizsgálata szerint az egyház több mint 1600 dolgozóját, főleg papokat vádoltak szexuális zaklatásokkal a 1946 és 2014 között. A jelentés szerint több mint 3600 áldozatról lehet tudni, de ennél biztosan többen vannak – írta a DW.

Nyitókép: Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek a katolikus Német Püspöki Konferencia fuldai plenáris ülésére érkezik 2020. szeptember 22-én. Fotó:MTI/EPA/Ronald Wittek

 

#Külföld#katolikus egyház#gyermekmolesztálás#szexuális zaklatás#eltusolás#németország

Címlapról ajánljuk