Külföld

Óvodásoknak osztogatott pártlufikat egy neonáci férfi egy nappal azután, hogy a szélsőjobboldal megnyert egy helyi választást Németországban

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 19:47

A rendőrség vizsgálódik az erről készült videó miatt.

Vizsgálódnak a német hatóságok egy videó miatt, melyen egy neonáci viseletbe öltözött férfi osztogatott léggömböket óvodásoknak egy nappal azután, hogy a legnagyobb német szélsőjobboldali párt, az AfD megnyerte a választást Türingia tartomány Sonneberg járásában.

A felvételt Katharina König-Preuss, a baloldali Die Linke tartományi képviselője készítette hétfőn egy sonnebergi óvoda előtt. A léggömböket osztogató férfi pólóján egy náci katona látható a „Wehrmacht wieder mit?” felirattal együtt, ami egy szójáték a Harmadik Birodalom haderejének nevével, de úgy lehet fordítani, hogy „Ki vesz részt ismét?” Emellett vörös-fehér-fekete nadrágot viselt, mely színkombináció ugyancsak a nemzetiszocializmusra utal.


A férfi autóján az „Önkéntes deportálás-segítő” felirat volt látható, abból vette ki az AfD logójával és kék pártszínével ellátott lufikat, amelyeket a kerítésen keresztül adogatott be az izgatott óvodásoknak. Ugyanakkor egyelőre nincs arra utaló információ, hogy a párt nevében cselekedett volna.

A türingiai rendőrség vizsgálódik az ügyben. A tartomány oktatási minisztere, Helmut Holter a Twitteren súlyos támadásnak nevezte, hogy egy neonáci a legkisebb gyerekeket vette célba. Figyelmeztetett, hogy az AfD újonnan megválasztott járási vezetője az alkotmány értelmében felelősséget visel a gyerekek biztonságos óvodai gondozásáért.

Az AP hírügynökség emlékeztet, hogy az AfD a biztonsági szolgálatok látókörébe került, a párt türingiai vezetője pedig eljárás alatt áll, mert egy 2021-es beszédében az SA (a náci párt paramilitáris szervezete) jelmondatát használta.

#Külföld#németország#AFD#náci#léggömb#óvoda#politikai pedofília

Címlapról ajánljuk