Külföld

Német politikus: Magyarország a maffiaállamság felé tart

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 8:31

Anton Hofreiter a német cégek szerinte tisztességtelen kiszorítása miatt erősen kritizálta az Orbán-kormányt.

Német gazdasági érdekképviseletek és több más politikus után most a német környezetvédők egyik strasbourgi törvényhozója tette szóvá, hogy a magyar hatóságok jogsértő módszerekkel lépnek fel német vállalkozások ellen, hogy megszerezzék azok üzleti érdekeltségeit – szemlézte a Anton Hofreiter a Spiegelnek adott interjúját a Hvg. A zöldpárti Hofreiter szerint 

Magyarország úton van afelé, hogy tekintélyuralmi rendszerből maffiaállam legyen.

A lap értékelése szerint egyre keményebb hangokat küld hallatszanak Berlin Budapestnek címezve. Hofreiter szerint a Fidesz arra igyekszik rávenni jó pár német társaságot, hogy adjanak túl a vállalkozásukon. Megzsarolják őket, hogy érték alatt váljanak meg az üzemeiktől.

Áprilisban Spiegelben a konzervatív keresztény demokrata unió, a CDU szóvivője azt állította: maffiamódszereket használ az Orbán-kormány. Több német cég vezetője is arról nyilatkozott nekik, hogy a magyar miniszterelnökhöz köthető cégektől visszautasíthatatlan felvásárlási ajánlatokat kaptak, és törvényi úton is próbálják kiszorítani a külföldi vállalatokat:


Anton Hofreiter is hasonlókról számolt be. Orbán Viktor ugyan alacsony adókkal és bürokráciamentes eljárásokkal továbbra is kényezteti a német autógyárakat, más német gazdasági tényezők viszont a bőrükön érzik az orbáni államosítás következményeit. Igen nagy nyomás nehezedik még olyan jelentős piaci szereplőkre is, mint a Lidl vagy a Telekom – jegyzi meg Hofreiter.

A menetrend mindig ugyanaz: először kemény zaklatásokkal megpuhítják az igazgatóságot, majd jönnek a vételi ajánlatok, így terelik a vállalatokat afelé, hogy a kormányfő kegyenceinek értékesítsék a tulajdonukat – nem potom áron, de a képviselő szerint a piaci érték 70-80 százalékán, írja a Hvg.hu.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő beszédet mond Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon 2022. október 10-én. – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#anton hofreiter#németország#maffiaállam#orbán viktor

Címlapról ajánljuk