Külföld

„Annyira menő!” – Hangfelvételen, ahogy Donald Trump titkosított katonai iratokat mutogat embereknek

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 8:10

Donald Trump tagadta, hogy titkosított kormányzati iratokat mutogatott volna embereknek, de hangfelvétel cáfolja állítását. 

Nyilvánosságra került egy hangfelvétel Donald Trumpról, amin hallani, ahogy a volt amerikai elnök egy titkosított katonai iratot mutogat embereknek floridai házába, közölve, velük, hogy a kérdéses irat „magas szintű titkosítás” alatt áll”. A hangfelvételt először a CNN hozta nyilvánosságra, majd közzétette több más amerikai lap és televízió is.

A felvételekből a Donald Trump elleni vádiratokban közölte részleteket. A volt amerikai elnököt azzal vádolják, hogy minősített és titkosított amerikai kormányzati iratokat vitt magával floridai otthonába, miután távozott a Fehér Házból. A 37 vádpontot tartalmazó vádirat szerint az, hogy ezen dokumentumokat Trump saját házában, bárki által hozzáférhető módon tárolta, súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentett nemcsak az Egyesült Államokra, de a szövetségeseire is.

Donald Trump ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt az ellene felhozott vádpontokban. Múlthéten pedig a Fox Newsnak adott interjújában tagadta, hogy a kérdéses beszélgetés alatt nem volt nála semmilyen titkosított irat.

A hangfelvétel 2021 júliusában készült a New Jersey államban található Bedminsterben, Trump golfklubjában. Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint egy Irán elleni támadás tervét mutatta be volt egy írónak és egy könyvkiadónak, akik Trump egykori kabinetfőnökének memoárját készítették.

Trump éppen arról akarta meggyőzni őket, hogy a vezérkari főnökö tanácsának elnöke, Mark A. Milley és a hadsereg meg akarta támadni Iránt, és ennek bizonyítására vette elő az iratot, ami az Irán elleni támadás terve volt. A kétperces felvételen hallani, ahogy Trump többször is kijelenti, hogy az irat, amit mutogat „szigorúan bizalmas” és „titkos”, hozzátéve, hogy míg elnök volt, hatalmában állt volna megszünteti a dokumentumok titkosítását, de nem tette, szóval azok még mindig titkosak. Trump hozzátette

Hát nem érdekes? Annyira menő!

 

Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a New Jersey állambeli Bedminsterben lévő golfklubjában 2023. június 13-án, miután megjelent az ellene indított per első tárgyalásán. Fotó: Peter Foley / EPA / MTI

 

#Külföld#donald trump#titkos iratok#vádemelés#hangfelvétel#egyesült államok#vád

Címlapról ajánljuk