Külföld

Egy órára hazatérhetnek a sziklaomlás miatt evakuált svájci falu lakói

rtl.hurtl.hu

2023. június 22. 20:50

A lakók az éjszakát még nem tölthetik az otthonukban, mert nem lehet tudni, hogy mennyire stabil a település fölötti hegyoldal.

A jövő héten rövid időre hazatérhet az a nyolcvan ember, akiket a svájci Brienzből kellett kiköltöztetni a múlt héten bekövetkezett sziklaomlás előtt – közölték a helyi hatóságok.

A lakók csak egy órára mehetnek vissza házaikba, az éjszakát még nem tölthetik ott, mert nem lehet tudni, hogy a sziklaomlás után mennyire stabil a település fölötti hegyoldal – magyarázta közleményében csütörtökön Albula régió önkormányzata.

Az MTI szerint a sziklaomlás óta a helyszínen mérőeszközöket állítottak fel, és az alázúdult törmeléket is kordonnal zárták el. Közben azonban csőtörés is volt a faluban, aminek az önkormányzat szerint nincs köze a sziklaomláshoz, viszont emiatt jelenleg nincs ivóvíz.

A falu feletti hegyről pénteken hatalmas mennyiségű kőzet zúdult a mélybe. Becslések szerint több mint egymillió köbméternyi törmelék csúszott a falu felé, de szerencsére nem érte el a házakat. A hatóságok hetek óta számítottak a sziklaomlásra, ezért elővigyázatosságból már május közepén ki is telepítették a lakosságot.

A néhol több méter magas törmelék egy utat is maga alá temetett, de egy régi iskola épületétől pár méterre megállt.

Brienz Graubünden kantonban található, mintegy 1100 méter magasan. A szakértők szerint a hegyomlást nem a klímaváltozás okozta. A térség évszázadok óta mozgásban van, a falu húsz éve évente egy méterrel csúszik lefelé a völgybe. Már évek óta köztudott volt, hogy a falu fölötti Insel (sziget) nevű sziklaképződmény veszélyt jelent, így a lakosok is tisztában voltak azzal, hogy előbb-utóbb el kell költözniük.

Nyitókép: AP/Arnd Wiegmann.

#Külföld#brienz#svájc#sziklaomlás#evakuálás

Címlapról ajánljuk