Külföld

Az OTP az ukránok feketelistáján maradt, de öt görög cég lekerült

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 14:47

A magyar bank a lista szerint továbbra is háborús szponzornak számít.

Az Európai Bizottsággal tárgyal az ukrán antikorrupciós hatóság, addig is levette a görög cégeket a „háborús szponzorok” listájáról, írja az Euronews.

Az Euronews brüsszeli tudósítója szerint az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség ideiglenesen levett öt görög vállalatot (Dynacom Tankers, Delta Tankers, Thenamaris, Minerva Marine, TMS Tankers)  a „háború nemzetközi szponzorainak” listájáról. A felfüggesztés addig tart, amíg folynak a kétoldalú tárgyalások az Európai Bizottság bevonásával.

A portál megjegyzi, hogy változatlanul ott szerepel viszont a listán – egyetlen magyar cégként – az OTP Bank, ami miatt Szijjártó Péter külügyminiszter nemcsak az Európai Békekeret nyolcadik, 500 millió eurós részletének folyósítását akadályozta meg Ukrajna számára, de kilátásba helyezte az EU készülő 11. szankciós csomagjának megvétózását is.

Mint arról beszámoltunk, az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) május elején minősítette a háború nemzetközi támogatójának az OTP-t. A lépést azzal indokolták, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot. Kijev azt is felrótta a magyar banknak, hogy sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak.

Nyitókép: Az OTP Bank fiókja a kárpátaljai Beregszászon, a Kossuth téren 2015. március 18-án. Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

#Külföld#otp#szankciós lista#feketelista#korrupció#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk