Külföld

Oroszbarát pártot tiltottak be Moldovában

rtl.hurtl.hu

2023. június 19. 17:55

A párt vezetőjét, Ilan Sort az Egyesült Államok korábban szankciókkal sújtotta korrupció és Oroszország javára történő tevékenység vádjával.

Moldova alkotmánybírósága hétfőn alkotmányellenesnek nyilvánította, és ezzel gyakorlatilag betiltotta az oroszbarát, ellenzéki Sor pártot – tudatta az MTI a moldovai sajtó alapján.

Az igazságügyi minisztériumnak most bizottságot kell alakítania a párt felszámolására, illetve a Sor Pártot el kell távolítani az állami nyilvántartásból is. A 2,6 millió lakosú kelet-európai ország fővárosában az utóbbi időben rendszeresek voltak a tüntetések, amelyeknek kezdeményezője a nyíltan Moszkvabarát Sor párt volt.

A párt vezetőjét, Ilan Sort az Egyesült Államok korábban szankciókkal sújtotta korrupció és Oroszország javára történő tevékenység vádjával, a politikus 2019 óta szökésben van. 

Jelenleg Izraelben tartózkodik, április közepén távollétében jogerősen tizenöt év szabadságvesztésre ítélték egymilliárd dollárnyi (340 milliárd forint) banki csalási botrányok miatt. A moldovai törvényhozás 101 képviselőjéből egyébként hatan a Sor párt tagjai, akik bár a mostani döntés értelmében megtarthatják mandátumukat, csak független képviselőként folytathatják, és nem csatlakozhatnak más frakciókhoz sem.

Nyitókép: Az oroszbarát Sor párt tagjai által szervezett, kormányellenes tüntetésen Moldovában 2023 májusában. AP Photo/Aurel Obreja

 

#Külföld#moldova#oroszbarát#párt#betiltás

Címlapról ajánljuk