Külföld

Saját menekülő katonáikat lőhették agyon az oroszok, videó is készült róla

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 10:27

Egy felkavaró drónvideó kering a közösségi médiában, amelyen az látható, amint az oroszok az állásaikat elhagyó saját katonáikra nyitnak tüzet. Egy ukrán hírügynökség információi szerint az orosz hadsereg már hónapokkal ezelőtt telepített olyan egységeket, amelyeknek célja megállítani a megfutamodó katonákat, szükség esetén akár fegyverrel is.

Három fegyveres orosz katona legalább hét, fegyvertelen menekülő társát lőhette le egy hétfőn nyilvánosságra hozott drónfvideó alapján – írja a Kyiv Post.

A lap szerint a felvételt először az Ishi Svoikh, egy ukrán önkéntesek által működtetett csatorna tette közzé. A 14 másodperces drónvideón állítólag három fegyveres orosz katona nyit tüzet hét, visszavonuló társára, akik közül mindössze egynek volt géppisztolya.


A videón látszik, amint a katonák a földre esnek, azonban nem tudni, életüket vesztették-e a sortűzben. Még nem ismert a sokkoló incidens helye és időpontja sem, eddig csak az UNIAN, egy kijevi székhelyű ukrán hírügynökség erősítette meg a felvétel hitelességét.

Információik szerint az orosz hadsereg már hónapokkal ezelőtt telepített olyan egységeket, amelyeknek nem titkolt célja, hogy bármi áron megakadályozzák a dezertálók menekülését.  

Habár a felvétel hitelességét nem lehet maradéktalanul megerősíteni, azt érdemes megjegyezni, hogy a brit védelmi minisztérium már tavaly novemberben arról beszélt, hogy a gyenge morál miatt az orosz hadvezetés záróegységeket állítana fel a dezertőrök ellen. Az szovjet hadsereg már a második világháborúban is alkalmazott záróegységeket, amiket felhatalmazták a megfutamodók megállítására, lelövésére. 


Nyitókép: AP Photo / Libkos, File

#Külföld#orosz-ukrán háború#dezertőr#menekülő#orosz katonák#baráti tűz

Címlapról ajánljuk