Külföld

Kitört egy vulkán a Fülöp-szigeteken, csaknem 14 ezer embert menekítettek ki

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 7:11

A tilalmi zóna ellenére az emberek továbbra is özönlenek a megfigyelőállomásokra, hogy szemtanúi legyenek a lávafolyásoknak.

Több mint 14 ezer embert kellett evakuálni a Fülöp-szigeteken, miután kitört a Mayon, az ország legaktívabb vulkánja – írja a Reuters.

A múlt héten adtak ki riasztást a térségben, miután rendszeres földrengéseket és kőomlásokat figyeltek meg. A több mint 2400 méter magas Mayon végül kitört, a lassan áramló láva miatt akár hónapokba is telhet, mire a helyiek visszatérhetnek otthonaikba.

A katasztrófavédelmi ügynökség adatai szerint nagyjából 14 ezer embert evakuáltak, akik iskolákban és közösségi központokban húzódnak meg. A hatóságok szerint a vulkántól távolabb élőknek is fel kell készülniük az esetleges evakuálásra, a rendőrség pedig fokozott ellenőrzést vezetett be, hogy megakadályozzák a turisztikai látványosságnak számító vulkán megközelítését.

A Mayon a Fülöp-szigetek 24 vulkánja közül az egyik legaktívabb, az elmúlt négy évben több mint 50 alkalommal tört ki. A tilalmi zóna ellenére az emberek továbbra is özönlenek a megfigyelőállomásokra, hogy szemtanúi legyenek a lávafolyásoknak.

Nyitókép: Mayon vulkán kitörése 2018-ban. Bullit Marquez / AP Photo

#Külföld#fülöp-szigetek#vulkánkitörés#evakuáció#láva

Címlapról ajánljuk