Külföld

Hivatalosan is vádat emeltek Donald Trump ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 13. 20:38

A volt amerikai elnök kedden megjelent a Miamiban lévő szövetségi bíróságon, ahol vádat emeltek ellene titkos kormányzati iratokkal való visszaélések miatt. A Donald Trump elleni új vádirat 37 bűncselekmény elkövetését rója a terhére.

Kedden, magyar idő szerint este 8 óra körül megérkezett Miamiba, a floridai szövetségi bíróságra Donald Trump, aki ellen múlt hét csütörtökön emeltek vádat titkos kormányzati iratokkal való visszaélések miatt, jelentette a CNN.

Nem sokkal este 9 óra körül a bíróságon felolvasták a Trump ellen felhozott 37 vádpontot, így hivatalosan is vád alá helyezték a volt elnököt. Trump minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. 

A Trump elleni vádiratot múlt hét pénteken hozták nyilvánoságra. A szövegből kiderült, hogy a volt elnök szigorúan titkos dokumentumokat vitetett a Fehér Házból floridai rezidenciájára. A Mar-a-Lago-i Trump-villában a házkutatások során olyan iratokat találtak, amik az Egyesült Államok és szövetségeseinek védelmi és katonai képességeiről, az USA nukleáris programjáról, a nemzet védelmi képességeinek sebezhetőségeiről szóló titkos információkat tartalmaztak.

A 37 vádpontot tartalmazó vádirat szerint az, hogy ezen dokumentumokat Trump saját házában, bárki által hozzáférhető módon tárolta, súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentett nemcsak az Egyesült Államokra, de a szövetségeseire is.

A vádirat szerint az iratokat rejtő dobozokat Trump az egyik bálteremben, egy mosdóban, egy irodában, a hálószobájában és egy tárolóhelyiségben tartotta. A vádirathoz csatolt képeken jól látszik, hogy a mosdóban például a zuhanyzó és a wc mellett voltak tucatjával egymásra pakolva a dobozok.


A Donald Trump ellen indult újabb büntetőeljárásban a volt elnököt ismét bűnügyi nyilvántartásba veszik, ujjlenyomatot vesznek tőle. Ugyanez történik titkárával és vádlott-társával Walt Nautával. Az ügyészség szerint a két vádlott összejátszott a szigorúan titkos kormányzati iratokkal kapcsolatban indult szövetségi nyomozás akadályozásában.

A keddi tárgyalási nap java részben adminisztratív bírósági teendőkkel telik. Trump meghallgatása magyar idő szerint 9 órakor kezdődik, amennyiben nyilvánosságra kerülnek információk a bírósági eljárásról, beszámolunk róla.

Donald Trump ellen április elején már vádat emeltek New Yorkban egy másik ügyben hallgatási pénzek kifizetése és üzleti adatok meghamisítása gyanújával.

Orbán Viktor péntek délután Twitteren támogatásáról biztosította a most gyakorlatilag a saját hazája elleni kémkedéssel megvádolt volt elnököt. „A jó ügyért harcolsz, soha ne add fel!” – írta a magyar miniszterelnök.

Nyitókép: Trump integet híveinek az autójából, úton a bíróság felé – Fotó: Jim Rassol / AP

#Külföld#donald trump#egyesült államok#elnök#titkos iratok#mar-a-lago#vádemelés

Címlapról ajánljuk