Külföld

Donald Trump a vécében tárolta a Fehér Házból ellopott titkos iratokat, Orbán a Twitteren üzent neki

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 9. 22:59

Nyilvánosságra hozták a Donald Trump elleni újabb vádiratot, a mellékelt fotókból kiderült, hogy a volt amerikai elnök floridai rezidenciáján hol tárolta a súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő dokumentumokat.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, csütörtökön vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Donald Trumpot június 13-ára idézték be a Miami szövetségi bíróságára az ellen indult újabb bírósági eljárásban.

Pénteken nyilvánoságra hozták a Trump elleni vádiratot. A szövegből kiderült, hogy a volt elnök szigorúan titkos dokumentumokat vitetett a Fehér Házból floridai rezidenciájára. A Mar-a-Lago-i Trump-villában a házkutatások során olyan iratokat találtak, amik az Egyesült Államok és szövetségeseinek védelmi és katonai képességeiről, az USA nukleáris programjáról, a nemzet védelmi képességeinek sebezhetőségeiről szóló titkos információkat tartalmaztak.

A vádirat szerint az, hogy ezen dokumentumokat Trump saját házában, bárki által hozzáférhető módon tárolta, súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentett nemcsak az Egyesült Államokra, de a szövetségeseire is. A vádirat alapján érthető, hogy miért mondta tavaly az FBI egy volt tisztviselője, hogy Trump elnök floridai rezidenciája mágnesként vonzotta a külföldi kémeket.

A vádirat szerint az iratokat rejtő dobozokat Trump az egyik bálteremben, egy mosdóban, egy irodában, a hálószobájában és egy tárolóhelyiségben tartotta. A vádirathoz csatolt képeken jól látszik, hogy a mosdóban például a zuhanyzó és a wc mellett voltak tucatjával egymásra pakolva a dobozok.


Donald Trump ellen április elején már vádat emeltek New Yorkban egy másik ügyben hallgatási pénzek kifizetése és üzleti adatok meghamisítása gyanújával.

Orbán Viktor péntek délután Twitteren támogatásáról biztosította a most gyakorlatilag a saját hazája elleni kémkedéssel megvádolt volt elnököt. „A jó ügyért harcolsz, soha ne add fel!” – írta a magyar miniszterelnök.

#Külföld#donald trump#egyesült államok#elnök#vádemelés#mar-a-lago#titkos iratok

Címlapról ajánljuk