Külföld

Lemondott Boris Johnson volt brit miniszterelnök a parlamenti mandátumáról, vége a politikai pályafutásának

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 21:55

Ahogy kézhez kapta a partygate vizsgálati jelentését Boris Johnson, azonnal lemondott. Azt nyilatkozta, hogy elfogult volt a vizsgálóbizottság és a kezdetektől az volt a cél, hogy őt bűnösnek találják.

Azonnali hatállyal lemondott alsóházi képviselői mandátumáról pénteken Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök, miután kézhez kapta az arról szóló vizsgálati jelentést, hogy a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott partik ügyében félrevezette-e a parlamentet.

A volt miniszterelnök a lemondása után kiadott nyilatkozatában így fogalmazott a BBC szerint: Nem hazudtam, és hiszem, hogy a bizottságban ülők a szívük mélyén ezt tudják. Johnson szerint a bizottság elfogult volt, azt írta, 

a bizottság célja kezdettől fogva az volt, hogy a tényektől függetlenül bűnösnek találjon.


Johnson tavaly júliusban távozott a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségből, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban az általános járványügyi tilalom ellenére ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak.

A volt kormányfő akkor még megtartotta alsóházi mandátumát, ám miután péntek este megkapta a képviselői előjogokat szabályozó alsóházi szakbizottság vizsgálati jelentését, visszaadta képviselői megbízatását is.

Ez azt jelenti, hogy véget ért Boris Johnson több évtizedes politikusi pályafutása.

Nyitókép: Boris Johnson volt brit miniszterelnök a londoni otthona előtt 2023. március 21-én. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain.

#Külföld#boris johnson#parlament#mandátum#vizsgálat#covid#party#lemondás

Címlapról ajánljuk