Külföld

Szijjártó Péter türkmén földgázzal enyhítené az energiaválságot

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 19:38

A miniszter Magyarország és Türmenisztán közös történelmi örökségét is méltatta.

Újabb források bevonására van szükség az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szakciók okozta energiaválság megoldása érdekében Európában, és ebben a türkmenisztáni földgáznak is szerepe lehet, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asgabatban.

A miniszter Türkmenisztánt, a közös történelmi örökséget méltatta, és nagyrabecsülését fejezte ki a közép-ázsiai ország szuverenista megközelítéről. „Mi, magyarok is rendkívül szuverenisták vagyunk, és jelentős erőfeszítéseket teszünk szuverenitásunk védelme érdekében, így két szuverén nemzet vezetői találkoznak itt, ezért biztos vagyok a jó kölcsönös megértésben” – mondta.

Hozzátette: Magyarország a jelenlegi európai energetikai válság egyik lehetséges megoldásaként tekint Türkmenisztánra.

Szerinte „az ukrajnai háború és az európai uniós szankciók krízist eredményeztek, amelynek megoldása elsősorban újabb energiaforrások bevonásával képzelhető el”. Türkmenisztánban jelentős földgázmezők vannak, viszont hiányoznak a megfelelő szállítási útvonalak Európa felé.

Azt mondta: „Magyarország rendkívüli módon érdekelt az infrastruktúra kiépítésében, hogy a türkmén földgázt is be lehessen vonni az európai és esetleg a magyar energiamixbe”. Bejelentette, hogy pénteken több fontos kétoldalú megállapodást is aláírnak, egyebek mellett a beruházások védelméről, illetve a felsőoktatási és a diplomáciai képzési együttműködésről.

Nyitókép: Szijjártó Péter. Fotó: MTI / Kovács Attila

#Külföld#szijjártó péter#Türkmenisztán#földgáz#energia#válság#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk