Külföld

Videón a felrobbantott gát, több ezer embert evakuálnak Dél-Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2023. június 6. 7:48

Kijev szerint az orosz haderő felelős a robbantásért, Moszkva az ukránokat vádolja.

Felrobbantottak egy igen fontos gátat Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén, az orosz és ukrán fél egymást vádolja az akcióval.

„Az orosz hadsereg újabb terrorcselekményt követett el” – mondta Olekszandr Prokudin, a Herszon régió katonai vezetője. 

Felrobbantották a Nova Kahovka gátat. A víz öt óra alatt eléri a kritikus szintet. Megkezdődött a kiürítés a veszélyzónában

– mondta.

Olekszandr Prokudin felszólította a Dnyeper folyó keleti partja mentén élőket, hogy azonnal hagyják el a veszélyes területeket.


Hétfőn késő este jelent meg az a drónfelvétel, amelyen már a vízözön látható a gát átszakadása után. 

A CNN cikke szerint az ukrán rendőrség és a katasztrófavédelem dolgozói készenlétben vannak, hogy evakuálják a civileket az árvízi zónákból. Arra kérték az érintett lakosokat, hogy kapcsoljanak ki minden elektromos készüléket, vigyék magukkal az irataikat és a legszükségesebb dolgokat, valamint gondoskodjanak a szeretetteikről és a háziállataikról.

A minisztérium szerint a veszélyzóna Mikolaivka, Olhivka, Liovo, Tiahynka, Poniativka, Ivanivka, Tokarivka, Poniativka, Prydniprovske, Szadove falvakat és Herson város Korabel-szigeti kerületét foglalja magában.

A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gát 1956-ban épült a Dnyeperen, ez felel a Krím-félsziget és a szintén orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja atomerőmű vízellátásáért is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az eset miatt összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács rendkívüli ülését. 

Nyitókép: Twitter

#Külföld#gát#Nova Kahovka gát#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk