Külföld

A Wagner őrizetbe vett egy orosz katonatisztet, miután részegen rájuk lőtt

rtl.hurtl.hu

2023. június 5. 14:20

A Wagner-csoport zsoldosai és az orosz hadsereg közötti viszály egyre jobban elmérgesedni látszik. Már baráti tűzharcokról is érkeztek jelentések, pedig elvileg egy oldalon állnak az ukrajnai háborúban.

A Wagner-csoport őrizetbe vette az orosz hadsereg egyik tisztjét, miután állítólag részegen tüzet nyitott a zsoldoshadsereg egyik járművére Ukrajnában – írja a BBC.

A zsoldossereg vasárnap este közölte, hogy orosz katonák tüzet nyitottak rájuk, és megsemmisítettek egy teherjárművüket. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezére azt állította, hogy az összecsapás után őrizetbe vette az orosz hadsereg 72. dandárjának parancsnokát, a katona kihallgatásáról pedig közzétett egy videót a Telegrammon.

A felvételen a foglyul ejtett katona bevallotta, hogy ő adta ki a tűzparancsot. Azt is elmondta, hogy részeg volt, és azért tette, mert személyesen nem kedveli a Wagnert.

Amikor a zsoldosok megkérdezték tőle, miért nem kedveli őket, a Politico cikke szerint azt felelte, hogy „nem tudja”.A Wagner és az orosz erők között régóta jól látható feszültségek vannak annak ellenére, hogy egy oldalon harcolnak.

A Wagner-csoport május végén kezdett kivonulni Bahmut városából, amit a háború eddig leghosszabb és legvéresebb csatájában vett be az orosz hadsereg. A zsoldoscsoport vezetője azt közölte, hogy a várost az alakulat átadja a hadseregnek, az ukrán vezetés ugyanakkor még nem ismerte el, hogy elvesztették a várost.

Az augusztus 1. óta tartó csata végéhez Vlagyimir Putyin is gratulált korábban. Prigozsin nemrégiben még azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy visszavonultak, és ezzel otthagyták őket védtelenül. A Wagner tulajdonosa ezelőtt is többször kritizálta az orosz hadvezetést, egy ponton a hadállások feladása miatt kelt ki magából, előtte pedig lőszert próbált kizsarolni a hadseregből.

Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin a Wagner temetőjében. Fotó: AP.

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-zsoldossereg#orosz hadsereg#baráti tűz

Címlapról ajánljuk