Külföld

A szlovák elnök attól fél, hogy országa Magyarország útjára lép

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 3. 18:46

Zuzana Čaputová úgy látja, hogy Szlovákiában egyre erősebb az orosz dezinformációs kampány, és országa az Európai Unió másik problémás államává válhat, olyanná mint Orbán Magyarországa.

Szeptemberben parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában, és a közvélemény-kutatások adatai alapján jelenleg a Smer-SD, az „Irány – Szlovák Szociáldemokrácia” párt a legnépszerűbb a választók körében. A populista párt elnöke Robert Fico, Szlovákia korábbi miniszterelnöke, aki ellenzi Ukrajna támogatását az Oroszország által indított háborúban.

Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke a Politiconak arról beszélt, hogy aggódik a Szlovákiában várható politikai változás miatt. Čaputová szerint ugyanis, ha Fico pártja nyer, akkor Szlovákia külpolitikájában orbáni fordulat következhet be az ősszel.

Mint arra az elnök rámutatott, Szlovákia eddig stabil támogatója volt Ukrajnának, de egyre erősebb az orosz dezinformációs kampány, ami megosztja a szlovákokat, és aminek eredményeképp a közelgő választások elerodálhatják az Ukrajna iránti szimpátiát. Ennek máris megvannak a határozott jelei, egy friss felmérés szerint a szlovákoknak csak 40 százaléka ért egyet azzal, hogy Oroszország a felelős az Ukrajna ellen indított háborúért, míg pl. ez az arány Lengyelországban 85 százalék.

Szlovákia nagyon nehéz időszakon megy át, nemcsak azt látom, hogy élesednek az ellentétek, hanem hogy darabjaira hullik a társadalmunk

– mondta Zuzana Čaputová a Politiconak, hozzátéve, hogy bár jelenleg erős Nyugat-barát képet mutat Szlovákia, a felszín alatt burjánzanak az oroszpárti nézetek, amiket egyes szlovák politikusok, főként a Smer soraiban, segítenek terjeszteni. Zuzana Čaputová úgy látja, hogy mostanra mindent átszőtt a rendkívül aktív orosz dezinformáció, ami ellen a fiatal és sérülékeny szlovák demokrácia nehezen tud védekezni.

Zuzana Čaputová mindezek miatt attól tart, hogy országa az Európai Unió másik problémás államává válhat, olyanná mint Orbán Magyarországa.

Nyitókép: Szerhij Dolzsenko / MTI / EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#szlovákia#orbán viktor#Zuzana Čaputová#oroszország#robert fico

Címlapról ajánljuk