Külföld

A spanyol katolikus egyház megvizsgálta az elmúlt 80 évét, és több száz gyerekbántalmazót talált a köreiben

rtl.hurtl.hu

2023. június 2. 15:59

A spanyol püspöki konferencia szóvivője arról beszélt, hogy „elismerik az okozott kárt”. 

A spanyol katolikus egyház tagjai és nem egyházi alkalmazottai által gyermekekkel szembeni elkövetett szexuális visszaélések ügyében indított vizsgálat eddig 728 feltételezett visszaélőt és 927 áldozatot azonosított az 1940-es évek óta 

– derül ki az első jelentésből, amelyről a Reuters számolt be.

„Elismerjük az okozott kárt” – mondta Jose Gabriel Vera, a spanyol püspöki konferencia szóvivője. „Segíteni akarunk minden áldozatnak... hogy elkísérjük őket a gyógyulás útján”.

A kérdés 2021-ben került reflektorfénybe Spanyolországban, miután az El Pais című lap több mint 1200 állítólagos esetről számolt be, évekkel azután, hogy az egyházat az Egyesült Államokban, Írországban és Franciaországban is szexuális visszaélési botrányok rázták meg.

Több vizsgálat is indult, köztük az ország ombudsmanja által vezetett, valamint az egyház saját belső vizsgálata. „Tudni akarjuk, mi romlott el a papjelöltek kiválasztásakor, mi romlott el a képzésük során... mi vezetett oda, hogy egy olyan ember, aki úgy döntött, hogy Istennek adja magát, szexuális visszaélésre vetemedik” – mondta Vera.

A jelentés szerint – ami nem bizonyítja a bűnösséget vagy ártatlanságot – az állítólagos elkövetők több mint 99 százaléka férfi volt. A legtöbb feljegyzett eset az 1960-1980-as években történt.

A többségében férfi áldozatok szerint az állítólagos bántalmazók több mint 63 százaléka meghalt.

Tavaly a spanyol nemzeti ügyészség hivatala az ombudsmannak írt levelében úgy fogalmazott, hogy az egyház belső vizsgálata „részleges” és „kevéssé hasznos”.

Nyitókép: AP Photo/Alvaro Barrientos

#Külföld#spanyolország#katolikus egyház#gyerekbántalmazás#molesztálás#vizsgálat

Címlapról ajánljuk