Külföld

Az Orbán-kormány heteken belül Jeruzsálembe költöztetheti az izraeli nagykövetségét

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 16:56

Magyarország lehet az első olyan EU-s tagállam, amely az izraeli külképviseletét Jeruzsálembe költöztetheti. Az Európai Unió hivatalos álláspontja régóta az, hogy a tagállamok nagykövetségei nem lehetnek a vitatott státuszú Jeruzsálemben.

A magyar kormány heteken belül bejelentheti, hogy hivatalosan is Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetséget, ezzel Magyarország lehet az első EU-s tagállam, amelynek külképviselete nem Tel-Avivban lesz – írja a hvg.hu a Jerusalem Post értesülései alapján.

A portál Eli Kohen külügyminiszterre hivatkozik, aki éppen most tárgyal Budapesten Szijjártó Péterrel. Benkő Levente diplomata mindössze annyit fűzött hozzá a hírekhez, hogy

Magyarország 2019 óta működtet kereskedelmi irodát Jeruzsálemben, és eddig nem született döntés további lépésekről.

A lap megjegyzi, Izrael számára szimbolikus döntés a nagykövetség áthelyezése, eddig csupán négy ország hozta meg a döntést: az Egyesült Államok, Guatemala, Honduras és Koszovó.

A Bizottság szerint saját vállalásaival megy szembe az Orbán-kormány

Márciusban derült ki, hogy az Orbán-kormány Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetheti a magyar nagykövetséget. Az akkori sajtóértesülések szerint áprilisban szerették volna áthelyezni az izraeli külképviseletet, de hivatalos tájékoztatás még nem érkezett a magyar kormánytól.

Az EU hivatalos álláspontja régóta az, hogy a tagállamok nagykövetségei nem lehetnek a vitatott státuszú Jeruzsálemben.

Mint ismert, az összes uniós külképviselet és az EU missziója is Tel-Avivban van. Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője korábban arról beszélt, hogy a magyar kormány szembe megy a saját korábbi vállalásaival is, ha valóban átköltözteti a nagykövetséget.

Nyitókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Jeruzsálemben 2019. február 19-én. AP Photo / Ariel Schalit, Pool

#Külföld#orbán-kormány#jeruzsálem#tel-aviv#izrael#magyar#nagykövetség#külképviselet

Címlapról ajánljuk