Külföld

Magyarországon a legerősebb az antiszemitizmus Európában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 1. 10:30

Egy friss, tíz európai országot érintő felmérés szerint Magyarországon és Lengyelországban a lakosság több mint egyharmada vall kifejezetten zsidóellenes nézeteket.

Az ADL (Anti-Defamation League) tíz európai országban végzett felmérése szerint a lakosság jelentős százaléka ért egyet bizonyos antiszemita nézetekkel, sztereotípiákkal, írja a The Jerusalem Post. Az ADL tavaly novembertől idén januárig tartó közvélemény-kutatása Belgiumra, az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Magyaroroszágra, Németországra, Oroszországra, Spanyolországra és Ukrajnára terjedt ki.

A kérdések tizenegy közkeletű zsidóellenes nézetre vonatkoztak, olyanokra mint

a zsidóknak túl nagy hatalma van az üzleti életben,

a zsidók miatt tör ki a legtöbb háború a világban,

a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint a hazájukhoz.

A megkérdezettek nyilatkozhattak, hogy mennyire értenek egyet a fentiekhez hasonló állításokkal. Ha valaki a 11-ből legalább hattal valamilyen mértékben egyetértett, akkor az antiszemita nézeteket vallók közé sorolták őt.

A felmérés adatai szerint 

Magyarországon a lakosság 37 százaléka vall antiszemita nézeteket. 

Ez az érték Lengyelországban 35, Ukrajnában 29, Oroszországban és Spanyolországban 26, míg Belgiumban 24, Franciaországban 17, Németországban 12, az Egyesült Királyságban 10 százalék. Az ADL szerint Hollandiában a legalacsonyabb az antiszemitizmis szintje, csupán 8 százalék.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy bár Lengyelországban és Ukrajnában is relatíve magas (egyharmad körüli) az antiszemita nézeteket vallók aránya, a legutóbbi, 2019-es felmérés óta sokat javult a helyzet: Lengyelországban 48-ról csökkent 35 százalékra, míg Ukrajnában 46-ról 29 százalékra a zsidóellenesség. Nálunk ezeknél kisebb mértékben csökkent az antiszemitizmus, 42-ről esett vissza 37 százalékra, így az öt pontos csökkenés azt eredményezte, hogy Magyarország az élre ugrott.

A felmérés kitért a holokauszttagadásra is: kiderült, hogy elenyésző azok száma, akik szerint a II. világháború idején lezajlott szisztematikus náci népirtás csupán mítosz, nem történt meg, és csak kevesek kérdőjelezik meg a mértékét. Ugyanakkor érdekes módon Oroszországban 27 százalékra rúg azok aránya, akik nem is hallottak a holokausztról.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Külföld#antiszemitizmus#magyarország#lengyelország

Címlapról ajánljuk