Külföld

Betiltják az oroszok a nemátalakító műtéteket

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 7:18

Értékeiket és hagyományaikat érzik fenyegetve miattuk.

Az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma 450 képviselőjéből négyszázan nyújtottak be törvényjavaslatot, amely betiltaná a nemi átalakító műtéteket. A jogszabály nem vonatkozna a veleszületett fizikai rendellenességek kezelésére, de hogy mi minősül annak, arról a kormány szoros felügyelete alá tartozó orvosi testületek döntenének.

A törvényjavaslat a Reuters tudósítása szerint megtiltaná a név és a nem megváltoztatását a hivatalos iratokban és nyilvántartásokban is.

A javaslat egyik beterjesztője, Pjotr Tolsztoj szerint a jogszabály célja, hogy megvédje Oroszország hagyományait és értékeit, és megállítsa a „nyugati családellenes ideológia” beszivárgását.

A Reuters szerint borítékolható, hogy a törvényjavaslat gyorsan átmegy a Dumán és a felsőház is jóváhagyja, Vlagyimir Putyin pedig aláírja és hatályba lép, miközben az Ukrajna elleni háborúval párhuzamosan visszaszorulnak az emberi jogok és a szólásszabadság Oroszországban.

Nemrég arról írtunk, hogy a moszkvai Bolsoj Színház levette műsoráról a világhírű balett-táncos, Rudolf Nurejev életéről szóló darabot, a művész ugyanis meleg volt.

Nyitókép (illusztráció): Alexis Mitas/Getty Images

#Külföld#oroszország#homofóbia#lmbtq#emberi jogok

Címlapról ajánljuk