Külföld

Németországban bezáratják az orosz főkonzulátusokat

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 17:13

Négyből mindössze egy maradhat.

Egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust bezáratják Németországban, írja az MTI német forrásokra hivatkozva. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint visszavonják az öt németországi orosz főkonzulátus közül négy működési engedélyét. A diplomáciai képviseleteket az év végéig kell bezárni. Oroszország így csak egy főkonzulátust működtethet az országban, valamint a berlini nagykövetséget.

A rendelkezés válasz a Kreml döntésére, mely szerint a diplomatákat és a kulturális intézetek munkatársait együttvéve legfeljebb 350 német állami alkalmazott dolgozhat Oroszországban. Berlin ezért kénytelen bezárni a kalinyingrádi, a jekatyerinburgi és a novoszibirszki főkonzulátust, mert a létszámkorlát miatt nem lehetséges a konzuli szolgáltatások fenntartása.

A német kormány a két ország közötti viszony elmérgesítése felé tett lépésként értékeli a létszámkorlát bevezetését, és Moszkva indokolatlan döntése miatt arra kényszerül, hogy az orosz kormány németországi képviseletének szűkítésével állítsa helyre a képviseletek közötti személyzeti és szerkezeti egyensúlyt.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Babuskin

#Külföld#orosz-ukrán háború#németország#oroszország#főkonzulátus#konzul

Címlapról ajánljuk