Külföld

54 év alatt szerezte meg az alapszakos diplomáját egy férfi, és ezzel rekorder lett

rtl.hurtl.hu

2023. május 27. 16:37

Arthur Ross 1969-ben iratkozott be a UBC-re, aztán elsodorta az élet. Most visszatért!

Miután csütörtökön megkapta alapszakos diplomáját, Arthur Ross lett az új rekorder a leghosszabb ideig tartó egyetemi diplomaszerzésben: a férfinak 54 évébe telt, mire befejezte az egyetemet. 

A 71 éves férfi a BBC-nek kifejtette, hogy az összes gyermeke diplomaosztóján ott volt korábban, de most rajtuk a sor, hogy ott legyenek vele. „A lányom szerint valahol mesterképzést kellene végeznem. Örülök, hogy idáig eljutottam” – magyarázta. 

Ross 1969-ben iratkozott be a British Columbia Egyetemre, de elmondása szerint akkoriban frissen végzett a középiskolában, és nem különösebben koncentrált semmire. De amikor bekapcsolódott az egyetemi klubba, rájött, hogy színész akar lenni: Montrealba költözött és a Nemzeti Színházi Iskolában tanult. Ott fejezte be a tanulmányait, oklevelet is kapott, ám később rájött, hogy valójában mégsem ez álmai munkája. 

A férfi úgy döntött, hogy jogi egyetemre megy, és ügyvédnek tanul. Visszament a UBC-re, hogy befejezzen még egy évet, majd ezután jelentkezett és fel is vették a Torontói Egyetem jogi karára. Az elmúlt 35 évben jogászként dolgozó Ross nyugdíjba vonulása után úgy döntött, hogy befejezi, amit jóval korábban elkezdett.

A férfi diplomamunkája során a történelemre összpontosított, azon belül is az első világháborúra. Néhány dolog azonban megváltozott, mióta Ross utoljára járt a UBC-re: a campus is hatalmasat nőtt, és már tandíjat sem kellett fizetnie, hiszen nyugdíjas.

A covid megnehezítette, hogy Ross megszerezze a diplomát, de a Vancouver Sunnak elmondta, hogy a tanulás iránti szenvedélye inspirálta arra, hogy lediplomázzon.

„Mindig is úgy gondoltam, hogy talán valamikor visszamegyek, és megpróbálom befejezni az egyetemet, csak úgy, mint valami hobbit” – mondta az újságnak, és hozzátette, hogy bárki bármilyen életkorban diplomázhat: neki az élmény segített „élesebbé tenni az agyát”. 

Nyitókép: UBC

#Külföld#diploma#british columbia#arthur ross#rekordtartó#rekorder

Címlapról ajánljuk