Külföld

Belehalt a beavatási szertartásba a fiatal, a diákklub tagjait közmunkára és a pénzbüntetésre ítélték

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 20:12

A beavatás során a fiatal férfinak félmeztelenül kellett állnia egy erdőben ásott, jeges vízzel feltöltött árokban, és meg kellett ennie rengeteg halszószt. Belehalt.

Az antwerpeni fellebbviteli bíróság 300 óra közmunkára és 400 euró (148 ezer forint) pénzbüntetésre ítélt 18 belga fiatalt, akiket bűnösnek talált elsőéves diáktársuk brutális és megalázó beavatási szertartartása során bekövetkezett halálában.

A Belgiumban nagy vihart kavaró eset 2018-ban történt. Az áldozat a szenegáli származású Sanda Dia, a Leuveni Egyetem elsőéves mérnökhallgatója az intézmény egyik elit diákklubjához szeretett volna csatlakozni, ehhez viszont kétnapos beavatási szertartáson kellett részt vennie, amit diáktársai készítettek elő.

A rituálé folyamán a fiatal férfit többek között arra ösztönözték, hogy télen félmeztelenül álljon egy erdőben ásott, jeges vízzel feltöltött árokban, és nagy mennyiségű, magas sótartalmú halszószt fogyasszon el. A diák halálát a beavatást követő napon sokszervi elégtelenség okozta.  

A bírósági szószóvivő a RTBF közszolgálati csatornának elmondta, hogy diákokat a törvényszék bűnösnek találta Dia gondatlanságból bekövetkezett halálában, azonban felmentették őket a „halálhoz vezető káros anyagok szándékos beadásának” vádpontja alól, így mentesültek az ügyészség által kért 50 hónapig terjedő börtönbüntetés alól.

A szóvivő szerint a halszósz magas sótartalma fontos szerepet játszott Dia halálában, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy a diákok nem voltak tudatában annak, hogy túladagolása végzetes következményekkel járhat, mivel 

a halszósz szabadon hozzáférhető élelmiszer, és a csomagolásán sem található figyelmeztetés.


A bíróság azt is megállapította, hogy a vádlottak megalázó bánásmódodban részesítették Sanda Diát.

Megalázó bánásmódnak minősül, ha valakit télvíz idején egy jeges vízzel teli árokba állítanak és a felmelegedése érdekében rávizelnek.


Az a tény, hogy az áldozat ebbe belegyezett, nem von le semmit a cselekedet megalázó jellegéből” – mondta ki a bírósági ítélet.

Nyitókép: Sanda Dia. Fotó: Instagram/Sanda.Dia.

#Külföld#beavatás#szertartás#belgium#szenegál#diákklub#ítélet#bíróság

Címlapról ajánljuk