Külföld

Német lap a magyar EU-elnökségről: mintha azt választanák iskolaigazgatónak, aki az udvaron ütlegeli a társait

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 8:15

Orbánék lesújtó brüsszeli megítéléséről ír a Süddeutsche Zeitung.

A Süddeutsche Zeitung tudósítója a magyar kormány brüsszeli megítéléséről írt cikket annak fényében, hogy 2024-ben Magyarország fogja betölteni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A biztosok között vannak, akik rezsimként beszélnek az Orbán-kormányáról, a diplomaták pedig árulást és zsarolást emlegetnek azzal kapcsolatban, hogy a folyamatos blokáddal élő magyar fél miként viselkedik az Unióban – szemlézi a német lap cikkét a hvg.hu.

A Süddeutsche Zeitung brüsszeli tudósítója arról ír, számos  brüsszeli diplomata szerint Orbán visszaél a vétójoggal, túszul ejti a szervezetet, hogy előnyöket csikarjon ki magának. 

Mint írják, a német liberálisok egyik EP-képviselője ahhoz hasonlította a magyar elnökséget, mintha az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki a suliudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket. Moritz Körner közreműködött annak a javaslatnak a kidolgozásában, amely megakadályozná, hogy Magyarország átvegye a soros elnöki teendőket.

Nyitókép:  Orbán Viktor megérkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára 2023. március 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#brüsszel#eu#magyar elnökség#orbán-kormány#vétó

Címlapról ajánljuk