Külföld

Varga Judit: Az Európai Parlament ismét el akar venni valamit Magyarországtól

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 21:55

De a miniszter szerint az Európai Parlamentnek nem is osztottak lapot – így fel sem merült, hogy ne Magyarország töltse be a 24-es EU-s elnökséget.

Az Európai Parlament (EP) megint el akar venni valamit Magyarországtól: az EP jövő héten ismét hazánk elleni állásfoglalásról fog szavazni, amelyben a 2024 második félévi magyar uniós elnökséget szeretnék megakadályozni – olvasható az igazságügyi miniszter szerdai Facebook-bejegyzésében.

Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyenek egy ilyen lehetőséget Magyarországtól! 

– fogalmazott Varga Judit.

Emlékeztetett: azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúlag elfogadott határozatban döntötte el a Tanács.

„Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot. Azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, senkiben fel sem merült annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget. A Tanács főtitkárságával napi kapcsolatot tartunk, készülünk a feladatra” – olvasható a bejegyzésben.

A magyar elnökségnek három legfőbb prioritása lesz: a demográfia, a versenyképesség és a kohéziós politika jövője – közölte Varga Judit.

A Népszava szerdán írta meg, hogy az Európai Parlament június 1-jén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről, az ötpárti határozat tervezete szerint Magyarország, azaz Orbán Viktor nem képes hitelesen ellátni az EU Tanácsának elnöki tisztségét 2024-ben.

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

 

#Külföld#európai parlament#varga judit#európai unió#elnökség

Címlapról ajánljuk