Elutasította az EP bizottsága Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai SzámvevőszékbeA Fidesz szerint „kicsinyes baloldali politikai támadás” történt.
Külföld

Elutasította az EP bizottsága Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszékbe

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 20:30

A Fidesz szerint „kicsinyes baloldali politikai támadás” történt.

Elutasította az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszékbe. Ez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy Pelczné nem kerülhet be ismét a testületbe, az EP-nek ugyanis csak véleményezési joga van – írta a Népszava szerdán.

A Fidesz volt politikusa és európai parlamenti képviselője 2017 óta az uniós intézmény magyar tagja, mandátuma augusztus végén jár le.

A bizottsági meghallgatás csak az első lépés volt, jövő héten az EP plenáris ülése is határoz az ügyben. Ugyanakkor a tényleges döntést meghozó, kormányközi Európai Unió Tanácsának nem kötelező figyelembe vennie, így továbbra sem kizárt, hogy Pelczné újrázzon. A Népszavához hasonlóan a Magyar Hang is úgy értesült, a bizottságban 13-an támogatták Pelcznét, míg 13-an elutasították.

A Fidesz szerint „kicsinyes baloldali politikai támadás” történt.

Az Európai Számvevőszék az Európai Unió egyik intézménye, amelynek feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése.

Nyitókép: Beliczay László/MTI

#Külföld#európai parlament#európai számvevőszék#Pelczné Gáll Ildikó

Címlapról ajánljuk